Beskyt dig selv og andre mod coronavirus


Syv måder hvorpå du beskytter dig selv og dem omkring dig

Vi forstår, at vi er i en tid, som kan være utryg og stressende for alle: forældre, kommende forældre, patienter, ældre og deres pårørende. For at hjælpe dig med at beskytte dig selv og dem omkring dig, deler vi her nogle simple regler fra WHO. Hvis du er sundhedspersonale eller pårørende, som er i kontakt med ældre borgere eller patienter, er det endnu vigtigere at beskytte dit helbred og følge disse anbefalinger. Sammen kan vi begrænse spredningen af Coronavirus.

1. Vask hænder ofte

Coronavirus spredes via menneskelig kontakt. Som patient, ældre, pårørende eller sundhedspersonale er håndvask med vand og sæbe i mere end 20 sekunder stadig den bedste måde at beskytte sig på. Gør det derfor til en rutine at vaske hænder inden måltider, når du kommer ind udefra samt før og efter du mødes med venner og familie.

Hvad betyder dette for dig? Dette vil hjælpe med at eliminere de spor af virus, der kan være på dine hænder, så de ikke inficerer dig selv eller andre omkring dig. Derudover er det en god idé at opfordre alle, der kommer de samme steder som dig, til at vaske hænder. Dette kan inkludere din familie, sundhedspersonale, postbuddet mv. Hvis du er sundhedspersonale, er det meget vigtigt at forklare personen, som du plejer, hvor afgørende god håndhygiejne er.

Film fra Sundhedsstyrelsen: Vask hænder, og beskyt dig selv og andre

2. Hold afstand

Vi vil alle sammen gerne være sammen med vores ældre familiemedlemmer og patienter i disse utrygge tider, men det anbefales, at vi minimerer vores besøg for at stoppe spredningen af Coronavirus. Forsøg derfor at forkorte eller udsætte besøg og familiesammenkomster til et senere tidspunkt.

Hvis du er i nærheden af en, som er syg, bør du undgå kontakt og holde en afstand på minimum en meter. Fordi virussen bæres og videregives af mennesker, er det påvist, at afstand reducerer spredningen af virus.

Hvad betyder dette for dig? Dette betyder ikke, at du ikke skal holde kontakten til dine venner og familiemedlemmer. Prøv at finde andre måder at tale sammen på f.eks. via telefon eller sociale medier.

Hvis du er sundhedspersonale og tager dig af ældre borgere, så giv dig tid til at vise dem, hvordan de bruger disse kommunikationsværktøjer, da det kan hjælpe dem til at få kontakt og støtte.

3. Undgå at røre ved øjne, næse og mund

Vi har en tendens til at røre mange forskellige overflader i løbet af dagen, hvor der potentielt kan være Coronavirus. Når virus er overført til vores hænder, er den nemmeste vej til at inficere vores krop gennem øjne, næse og mund. Vi kan ikke undgå at røre ved overflader, men vi kan undgå at røre vores ansigt og derved begrænse passagen af virus ind i kroppen.

Derfor hjælper det at desinficere de mest berørte overflader – dørhåndtag, bordplader, mobiltelefoner, fjernbetjeninger, rat, gelændere mv.

Prøv helt at undgå at røre dit ansigt. Det er ikke nemt, men heller ikke umuligt, hvis du er opmærksom på det.

Hvad betyder dette for dig? Overflader kan være kontamineret af Coronavirus, og når først virus er på vores hænder, kan det nemt passere ind i kroppen gennem mund, næse eller øjne, når vi rører vores ansigt.
Hvis du er sundhedspersonale og tager dig af nogen, der ikke har adgang til disse vigtige informationer, opfordres du til at forklare dem, hvorfor dette er vigtigt.

4. Hav god respiratorisk hygiejne

Sørg for at du og dem omkring dine kære eller din patient alle opretholder god respiratorisk hygiejne. Dette indebærer at holde en bøjet albue op foran mund og næse, når du nyser eller hoster. Man kan også bruge et lommetørklæde og kassere det straks efter brug.

Hvad betyder dette for dig? Dråber spreder virus. Ved at holde en god respiratorisk hygiejne beskytter du dig selv og dem omkring dig mod vira som forkølelse, influenza og Coronavirus.

5. Føler du dig syg?

Hvis du som patient eller ældre har tidlige tegn på Coronavirus f.eks. feber, hoste eller problemer med vejrtrækningen, bør du straks ringe til lægen, men bliv væk fra hospitaler og apoteker for at undgå yderligere spredning af sygdommen. Det bedste er at isolere sig, ringe til lægen og følge myndighedernes anvisninger.

Hvad betyder dette for dig? Nationale og lokale myndigheder har de seneste informationer omkring situationen. Ring til din læge før besøg. Dette beskytter dig selv og andre mod at blive smittet.

Hvis du er sundhedspersonale, og du har symptomer, er det bedre at isolere sig end at risikere at videregive Coronavirus.

6. Hav god hygiejne under madlavningen

Brug separate skærebrætter til rå og bearbejdede fødevarer og vask hænder mellem håndtering af rå og bearbejdede fødevarer.

Du behøver ikke undgå kød, men sørg for at kødet er gennemstegt og håndteret korrekt under madlavningen.

Hvad betyder dette for dig? Fordi vi laver mad til os selv, vores familie og som sundhedspersonale ofte til vores patient/borger, kan Coronavirus spredes ved indtagelse af maden. Derfor er detr endnu vigtigere for den person, som laver maden at opretholde god hygiejne under madlavningen.

Får patienten eller borgeren sondeernæring, er det vigtigt at vaske hænder med vand og sæbe før håndtering af sondeernæring. Sondeernæringspakninger skal bruges inden for 24 timer efter åbning (se instruktioner på emballagen), og ernæringssættet skal skiftes hver 24. time.

7. Hold dig informeret og følg vejledningerne

På grund af den massive mediedækning og sociale medier er det meget vigtigt, at du er opmærksom på at få korrekt information om Coronavirus. Der findes mange ”fake-news”, som cirkulerer, og som kun er med til at øge utrygheden. De mest pålidelige informationer findes på WHO´s og de nationale og lokale myndigheders hjemmesider.

For mere information, besøg sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Disse oplysninger skal ikke erstatte professionel medicinsk rådgivning.
Søg altid råd fra en sundhedsfaglig, hvis du har spørgsmål eller bekymringer.