Coronavirus & medicinsk nutrition


Ofte stillede spørgsmål

Vi forstår, at vi er i en tid, som kan være utryg og stressende for ældre borgere, patienter og deres pårørende. For at hjælpe med at besvare de spørgsmål, som kan opstå, har vi samlet svar fra vores Nutricia-eksperter på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål relateret til ernæringsdrikke.

 • Coronavirus er en respiratorisk virus som spredes fra inficerede personer gennem respiratoriske dråber ved f.eks. hoste eller ved at være i tæt kontakt. Globale myndigheder og anerkendte videnskabelige organisationer som f.eks. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og European Food Safety Authority (EFSA) har alle udtalt, at risikoen for infektion fra fødevarer og/eller emballage er minimal.

  Danones produktionsstandarder sikrer at vores færdige produkter er sikre at håndtere og indtage, når de kommer på markedet. Vores distributører har typisk systemer i proces som ligeledes sikrer, at vores produkter også håndteres under gode hygiejneforhold. Der er ingen evidens for, at fødevareemballage forårsager Covid-19 transmission. Den bedste måde for forbrugerne at beskytte sig selv, er at følge myndighedernes retningslinjer for god hygiejne.

 • Nej, at være i risiko for Coronavirus betyder ikke, at du har behov for medicinsk ernæring. Tal med din sundhedsfaglige kontaktperson, hvis du ønsker nærmere rådgivning om, hvorvidt medicinsk ernæring er det rigtige for dig.

 • Medicinsk ernæring er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge. Du har ikke generelt behov for medicinsk ernæring ved mild sygdom. Hvis du har milde symptomer, bør du følge myndighedernes anbefalinger.

  Sørg for at drikke tilstrækkeligt med væske og spis regelmæssige måltider. Bed familie og venner om hjælp til at levere dagligvarer eller måltider. Sørg for at tage de nødvendige forholdsregler ved kontakt med andre mennesker for at mindske spredning af virus.

  For mange er sygdom som følge af Coronavirus ikke særlig slemt, men for nogle kan virussen forårsage svær sygdom. Sundhedseksperter gør stadig erfaringer om, hvordan Coronavirus påvirker mennesker, men det ser ud til at ældre mennesker og mennesker med allerede eksisterende medicinske tilstande udvikler svær sygdom i højere grad end andre. Hvis du har en allerede eksisterende medicinsk tilstand, der har gjort det svært for dig at spise og drikke tilstrækkeligt, og du allerede får medicinsk ernæring, skal du fortsætte med at tage det, som er blevet anbefalet dig af din sundhedsfaglige kontaktperson. Hvis du har problemer med at få medicinsk ernæring, skal du kontakte din sundhedsfaglige kontaktperson for rådgivning. Sørg for at du følger myndighedernes anbefalinger om, hvordan du kontakter det sundhedsfaglige personale. Hvis du udvikler svær sygdom som følge af Coronavirus, har du måske brug for medicinsk ernæring. Din sundhedsfaglige kontaktperson kan lave denne vurdering og anbefale det om nødvendigt. Hvis du er bekymret for dig selv eller en af dine kære, kan du spørge din sundhedsfaglige personale om du selv, eller en af dine kære, er underernæret eller i risiko for underernæring.

 • Medicinsk ernæring er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge. Når du kommer dig efter mild sygdom fra Coronavirus, er der ikke generelt behov for medicinsk ernæring.
  Når du kommer dig efter svær sygdom fra Coronavirus, og du har fået at vide, at du er underernæret eller i risiko for underernæring, har du måske behov for medicinsk ernæring. Det sundhedsfaglige personale kan anbefale medicinsk ernæring, hvis du har behov for det baseret på de givne omstændigheder.

 • Hvis du er syg, eller kommer dig efter sygdom, kan det være svært at få den mængde energi og de næringsstoffer, som du har behov for alene gennem kosten, specielt hvis du oplever nedsat appetit eller symptomer, der gør det svært at spise eller drikke tilstrækkeligt, f.eks. kvalme, opkast, diarré, sår i munden eller synkebesvær. Disse faktorer kan sætte dig i risiko for sygdomsrelateret underernæring. Ernæringsdrikke er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge. De tilfører ekstra energi, protein, vitaminer og mineraler.

 • Medicinsk ernæring er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge. Medicinske ernæringsprodukter er sikre at indtage, hvis man er i risiko for Coronavirus baseret på det sundhedsfaglige personales rådgivning.
  Hvis du har fået individuel vejledning af en diætist på grund af en allerede medicinsk tilstand, skal du fortsætte med, at følge de råd, du er blevet givet. Hvis du allerede får medicinske ernæringsprodukter, så fortsæt med at tage dem, som du er blevet anbefalet af det sundhedsfaglige personale.

 • Medicinsk ernæring er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge. Medicinske ernæringsprodukter er sikre for de fleste mennesker at tage, hvis de har Coronavirus og er blevet rådgivet af sundhedsfagligt personale herom. Hvis du har en mild Coronavirus, er der ikke generelt behov for medicinsk ernæring. I mere alvorlige tilfælde kan medicinsk ernæring være en nyttig måde at støtte dig på i den akutte fase, indtil din energiindtagelse er tilbage til normal. Hvis du har fået individuel vejledning af en diætist på grund af en allerede eksisterende medicinsk tilstand, skal du fortsætte med at følge de råd, du er blevet givet.

 • Medicinsk ernæring er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og skal anvendes i samråd med læge. Ja, medicinsk ernæring er sikkert for dig at indtage, hvis du har haft Coronavirus og er ved at komme dig fra den baseret på en sundhedsfaglig vurdering. Hvis du har haft mild sygdom fra Coronavirus, har du ikke generelt behov for medicinske ernæringsprodukter. I mere alvorlige tilfælde kan medicinsk ernæring være en nyttig måde at støtte dig på, indtil din energiindtagelse er tilbage til normal. Hvis du har fået individuel vejledning af en diætist på grund af en allerede eksisterende medicinsk tilstand, skal du fortsætte med at følge de råd, du er blevet givet.

 • Før brugen af medicinsk ernæring skal du vaske hænderne grundigt. Gør dine hænder våde med vand, skrub dem grundigt på begge sider, mellem fingrene, under neglene, den ene hånd efter den anden. Skyl dem grundigt under rindende vand i 20 sekunder. Skylning er nøglen til at få eventuelle vira væk. Tør dine hænder godt med et engangshåndklæde, brug derefter håndklædet til at slukke for hanen, inden du kasserer det. Når det ikke er muligt at vaske hænder, skal du bruge en hydro-alkoholisk gel indeholdende mellem 60-95% alkohol.
  Kontroller altid etiketten på dine medicinske ernæringsprodukter for instruktion om, hvordan du tilbereder, tager og opbevarer dem.

 • Det er vigtigt at følge myndighedernes anbefalinger, for at mindske spredningen af virus og eksponering for de mest sårbare grupper i befolkningen. Anbefalingerne kan ændre sig fra dag til dag, tjek derfor anbefalingerne ofte. Hvis du har mulighed for at gå udenfor, bør du holde mere end to meters afstand til andre mennesker. Det er klogt at sikre sig, at der er tilstrækkeligt medicinsk ernæring i hjemmet i tilfælde af, at dine forældre er nødsaget til at blive hjemme. Du kan i samråd med dit apotek finde ud af, hvad man kan forvente sig og sikre, at dine forældre har tilstrækkeligt med drikke, og om der er mulighed for hjemmelevering.

 • Hvis de er syge: Når de er i nærheden af andre mennesker, bør de bære et mundbind (f.eks. når I er i samme rum, kører bil sammen, eller ved kontakt med sundhedspersonale). Hvis de ikke er i stand til at bære mundbind (f.eks. fordi det giver vejrtrækningsproblemer), skal de gøre deres bedste for at dække af, når de nyser eller hoster. De skal bære mundbind de steder, hvor det er påkrævet, medmindre de er undtaget.

  Hvis de IKKE er syge: Skal de bære mundbind, hvor det er påkrævet, medmindre de er undtaget.