Coronavirus og sondeernæring


Ofte stillede spørgsmål

Vi forstår, at vi er i en tid, som kan være utryg og stressende for ældre borgere, patienter og deres pårørende. For at hjælpe med at besvare de spørgsmål, som kan opstå, har vi samlet svar fra vores Nutricia-eksperter på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål relateret til sondeernæring.

 • Coronavirus er en respiratorisk virus som spredes fra inficerede personer gennem respiratoriske dråber ved f.eks. hoste eller ved at være i tæt kontakt. Globale myndigheder og anerkendte videnskabelige organer som f.eks. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og European Food Safety Authority (EFSA) har alle udtalt, at risikoen for infektion fra fødevarer og /eller emballage er minimal.

  Danones produktionsstandarder sikrer at vores færdige produkter er sikre at håndtere og indtage, når de kommer på markedet. Vores distributører har typisk systemer i proces som ligeledes sikrer, at vores produkter også håndteres under gode hygiejneforhold. Der er ingen evidens for, at fødevareemballage forårsager Covid-19 transmission. Den bedste måde for forbrugerne at beskytte sig selv, er at følge myndighedernes retningslinjer for god hygiejne.

 • Hvis du er syg: Du bør bære mundbind, når du er i kontakt med andre mennesker (for eksempel når I er i samme rum, eller kører i bil sammen, eller når du er i kontakt med sundhedsfagligt personale). Hvis du ikke er i stand til at bære mundbind (f.eks. fordi det giver vejrtrækningsproblemer), skal du gøre dit bedste for at dække af, når du nyser eller hoster, og folk omkring dig, der tager sig af dig, bør have et mundbind på, når de kommer ind i rummet.

  Hvis du IKKE er syg: Du behøver ikke have mundbind på, med mindre du plejer en, som er syg (og som ikke er i stand til at have mundbind på).

  Film fra WHO: Hvordan man påfører et mundbind og kasserer det

 • Vi tager alle nødvendige forholdsregler og foranstaltninger for at sikre fuldstændig produktsikkerhed. Dette sker ved at anvende høje produktsikkerhedsstandarder og kvalitetskontrol igennem hele værdikæden – fra indkøb af råvarer og pakning til levering af vores produkter.

  Risikoen for infektion, der skyldes kontakt med fødevareingredienser eller emballage, der kommer fra berørte områder og indkøbt hos erhvervsleverandører, betragtes som ubetydelig, som det er anført af alle officielle organisationer (WHO, EFSA, ECDC).

  Coronavirus menes almindeligvis at spredes fra person-til-person gennem respiratoriske dråber. Der er på nuværende tidspunkt ikke evidens for, at overførsel af COVID-19 er associeret med fødevarer eller medicinske ernæringsprodukter. Før indtagelse/indgivelse af ernæringsdrikke eller sondeernæring er det vigtigt at vaske hænder med vand og sæbe i min. 20 sekunder for almindelig fødevaresikkerhed.

  Film fra Sundhedsstyrelsen: Vask hænder, og beskyt dig selv og andre

 • Hvis de er syge: Når de er i nærheden af andre mennesker, bør de bære et mundbind (f.eks. når I er i samme rum, kører bil sammen, eller ved kontakt med sundhedspersonale). Hvis de ikke er i stand til at bære mundbind (f.eks. fordi det giver vejrtrækningsproblemer), skal de gøre deres bedste for at dække af, når de nyser eller hoster.

  Hvis de IKKE er syge: Skal de ikke bære mundbind.