Nutricia Academia 3rd Food Allergy Symposium

12 juni 2018

Laktoseintolerance eller mælkeallergi?

Laktoseintolerance eller mælkeallergi? 
Laktosefri kost er blevet en trend, og flere forældre vælger laktosefrit i troen på, at indtag af laktosefrie produkter er forbundet med sundhedsmæssige fordele. Det er dog kun individer med laktosemalabsorption eller laktasemangel, som har gavn af udelukkelse af laktose fra kosten. Det er vigtigt at skelne mellem laktoseintolerance og mælkeallergi og at sikre denne viden hos forældre. Mange forældre er i tvivl og den rette information er nødvendig.

Laktose er den største komponent i brystmælk
Det er veletableret, at brystmælken har gunstige effekter på en lang række sundhedsmæssige forhold, herunder en beskyttende effekt mod udvikling af allergi.1 Den største komponent i brystmælk er mælkesukker (laktose) og laktoseintolerance ses yderst sjældent hos spædbørn. Laktoseintolerance forekommer hos 5-10% af den samlede danske befolkning1, hvor mange først oplever symptomer i teenageårene.Læs mere om laktoseintolerans og kostråd her.

Mælkeallergi opstår oftest i løbet af det første leveår
Mælkeallergi debuterer som regel i løbet af barnets første leveår, hvor symptomerne oftest opstår ved introduktion til grød eller modermælkserstatning – sjældent når barnet udelukkende ammes. Ved mælkeallergi er det mælkens proteiner, der forårsager symptomer. 2-5% spædbørn udvikler mælkeallergi, men prognosen er god og flertallet vokser fra deres allergi inden for 2-3 år.3,4 Ved diagnosticeret mælkeallergi kræves en komælksproteinfri kost. Produkter som udelukkende er laktosefrie kan ikke anvendes, da mælkeproteiner både er til stede og intakte. Læs mere her.

Sundhedsstyrelsen anbefaler
Brystmælk er altid førstevalget – også til spædbørn med mælkeallergi. Ved mælkeallergi, hvor brystmælk ikke rækker eller er muligt, anbefaler Sundhedsstyrelsen en ekstensiv hydrolyseret modermælkserstatning (eHF) som Pepticate – ved svære tilfælde en aminosyrebaseret modermælkserstatning (AAF) som Neocate.1

Vil du vide mere – Klik her



Del artikel

Få mere viden

Ønsker I råd og vejledning om valg af produkt, tilbyder Nutricia undervisning og sparring ved vores allergispecialiserede kliniske diætist Heidi Schnoor.

Med mange års erfaring inden for fødevareallergi er Heidi skarp på alt fra forebyggelse til håndtering af fødevareallergi. Heidi har arbejdet 12 år på Klinik for Allergi på Gentofte Hospital, hvor hun har udredt og vejledt allergibørn og deres familier.
Hos Nutricia er Heidi specialiseret i ernæringsprodukter til børn.
Kontakt Heidi på: heidi.schnoor@nutricia.com eller tlf. 5373 9117

Heidi Schnoor

Referencer

1. Sundhedsstyrelsen 2017 ”Ernæring til spædbørn og småbørn”) https://www.sst.dk/da/sundhed-og-livsstil/ernaering/~/media/2986643F11A44FA18595511799032F85.ashx
2. Heyman MB. Lactose intolerance in infants, children, and adolescents. Pediatrics United States; 2006;118:1279–86. 3.Fiocchi A et al. World AllergyOrganization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guidelines.WAO Journal April 2010;57-161
3. Fiocchi A et al. World AllergyOrganization (WAO) Diagnosis and Rationale for Action against Cow’s Milk Allergy (DRACMA) Guidelines.WAO Journal April 2010;57-161
4. Venter C et al. Prevalence and culmulative incidence of food hypersensitivity in the first 3 years of life. Allergy 2018; 63(3):354-359