Epilepsi og ketogen diæt

I næsten et helt århundrede er ketogen diæt blevet anvendt til ernæringsmæssig behandling af kompleks epilepsi.

Epilepsi

Epilepsi er den mest hyppigt forekommende neurologiske lidelse. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, estimerer, at omkring 1% af verdens befolkning lider af epilepsi (1). I næsten et helt århundrede er ketogen diæt blevet anvendt til ernæringsmæssig behandling af kompleks epilepsi. Selvom ketogen diæt var den foretrukne behandling af epilepsi frem til 1920’erne, blev diæten anvendt mindre og mindre i takt med introduktionen af anti-epileptiske medikamenter. Anerkendelsen af ketogen diæt som en valid behandlingsmulighed til kompleks og medicinresistent epilepsi har medført et fornyet fokus på diæten siden 1990’erne.

Diætens rolle i behandlingen

Størstedelen af epilepsipatienter responderer godt på anti-epileptiske medikamenter.(2) For de 20-30% af patienter, der ikke responderer (3) kan ketogen diæt muligvis anvendes. Til trods for, at diætens effektmæssige mekanismer endnu ikke er fuldt klarlagt, kan ketogen diæt tilbyde en effektiv metode til at opnå anfaldsreduktion- eller ophør (4-8).

Ketogen diæt er en høj fedt, lav kulhydrat diæt med tilstrækkeligt protein til vækst. På ketogen diæt vil hjernen primært forbrænde ketonstoffer fra omsætningen af fedt i stedet for glukose. Tilstanden er identisk med kroppens metabolisme ved faste. Der findes forskellige typer ketogen diæt, eksempelvis den ofte beskrevede “Klassisk ketogen diæt” samt “MCT ketogen diæt”, hvoraf effekten i forhold til anfaldsreduktion er veldokumenteret i kliniske studier (5).

De seneste år er flere moderate alternativer til ketogen diæt blevet tilgængelige. Tilmed anser lægerne diæten som en tidligere mulighed i behandlingen af kompleks medicinresistent epilepsi (8).

Fremtidsbaseret forskning

I dag publiceres der mere forskning om ketogen diæt end nogensinde før. Der er en stor mængde evidens, der demonstrerer signifikant anfaldsreduktion hos ca. halvdelen af ​​børn på den ketogene diæt. Nutricias forskere undersøger på nuværende tidspunkt nye og innovative produkter for at forbedre livskvaliteten for de mange patienter med epilepsi og deres familier.

Alle produkter er klassificeret som fødevarer til særlige medicinske formål og er beregnet til diagnosticerede patienter til brug under medicinsk vejledning.

Patienthistorie

Lee's historie

Se Lee's historie om, hvordan ketogen diæt er en del af hans epilepsibehandling og hans håb om at inspirere flere voksne til at drøfte diæten som behandlingsmulighed med deres læge.

Relaterede produkter

KetoCal 3:1

KetoCal 3:1

Fuldgyldig specialernæring til ernæringsmæssig behandling af intraktabel epilepsi eller andre tilstande hvor en ketogen diæt er indikeret. KetoCal 3:1 kan anvendes som eneste ernæringskilde til børn i alderen 0-6 år og som supplement fra 6 år.

Læs mere
KetoCal 4:1

KetoCal 4:1

Fuldgyldig specialernæring til ernæringsmæssig behandling af intraktabel epilepsi eller andre tilstande hvor en ketogen diæt er indikeret. KetoCal 4:1 kan anvendes som eneste ernæringskilde til børn i alderen 1-10 år og som supplement fra 10 år. Indeholder MF6™ Multi Fibre blanding.

Læs mere
KetoCal 4:1 LQ

KetoCal 4:1 LQ

Fuldgyldig specialernæring til ernæringsmæssig behandling af intraktabel epilepsi eller andre tilstande hvor en ketogen diæt er indikeret. Indeholder MF6™ Multi Fibre blanding.

Læs mere

Er du sundhedsfagligt personale?

Vores produkter findes i flere varianter, hvilket hjælper patienter til at følge deres ernæringsplan. Læs mere om vores produkter.

Til vores produkter
Nutricia Academia inviterer

Referencer

(1) The global Campaign against Epilepsy. Geneva. World health organization 2000. (Information pack for the launch of the Global Campain’s Second Phase. 12-15 February 2001).

(2) Stafstrom C et al. Epilepsy and the ketogenic diet. 2004. Humana Press. Totawa.

(3) Kwan P et al. Early identification of refractory epilepsy. N Engl J Med 2000:342;314-319

(4) Freeman J et al. The ketogenic diet: a treatment for epilepsy in children and others. 2007. 4th ed. Demos, New York.

(5) Neal EG et al. Lancet Neurol 2008;7:500-506.

(6) Keene DL. Ped Neurol. 2006;35(1):1-3.

(7) Henderson GB 650-900 et al. J Child Neurol 2006;21 (3):193-198.

(8) Kossoff EH et al. Epilepsia 2009:febr50(2)304-317.