Kræft og vægttab

Mennesker med kræft er i risiko for at blive underernærede, både på grund af den fysiske og metaboliske påvirkning, sygdommen har på kroppen, men også antikræftbehandlingen kan bidrage til underernæring.

Ca. 60% af kræftpatienter er underernærede eller i risiko for underernæring, hvilket er en vigtig, negativ forudsigende faktor for udfald (1,2)
Der kan være mange årsager til vægttab blandt kræftpatienter. Metaboliske forandringer såsom øget katabolisme pga. inflammationen forårsaget af tumoren eller nedsat kostindtag som følge af dårlig appetit eller bivirkninger fra behandlingen kan føre til vægttab.
80% af patienter med gastrointestinal kræft har haft et vægttab på mere end 10% i løbet af de første seks måneder efter diagnosen (1-3). Konsekvenserne af vægttab kan være fatale. Forksningen viser, at underernæring er en vigtig forudsigende faktor for overlevelse, respons på behandling og toksicitet hos kræftpatienter (4). Opretholdelse af vægten under kræftbehandlingen kan hjælpe patienterne gennemføre kemoterapi som planlagt, samt øge livskvaliteten for patienterne og de pårørende i en i forvejen svær situation.

VIGTIGHEDEN AF AT OPRETHOLDE VÆGTEN

Kræft kan være både fysisk og mentalt opslidende for patienterne og de pårørende. Mental støtte er naturligvis vigtigt for at komme igennem behandlingen, men kroppen har også brug for støtte i form af ernæring, som kan hjælpe patienterne opretholde vægten og have styrke til at gennemføre behandlingsforløbet som planlagt. Din vejledning kan gøre en forskel for patienterne.

TILSKUD TIL MEDICINSKE ERNÆRINGSDRIKKE TIL KRÆFTPATIENTER

Medicinske ernæringsdrikke på Lægemiddelstyrelsens liste over ernæringspræparater godkendt til tilskud kan ordineres på en grøn recept til patienter, som er alvorligt svækkede eller svært syge. Med en grøn recept dækker sygesikringen 60% af prisen for medicinsk ernæring.

ER DU SUNDSHEDSFAGLIGT PERSONALE, OG VIL DU LÆSE MERE OM KRÆFT OG ERNÆRING?

Vægttab og BMI hos kræftpatienter

Betydningen af vægttab og BMI for kræftpatienters overlevelse.

LÆS MERE

Præoperativ ernæringsterapi

Vigtigheden af præoperativ ernæringsterapi for postoperative fordele og minimering af stressmetabolisme.

LÆS MERE

Muskelmasse og kemotoksicitet

Betydningen af muskelmasse og -densitet for kemotoksicitet

LÆS MERE

Smagsforandringer og kræftbehandling

Smagsforandringer kan bidrage til underernæring, som er en vigtig forudsigende faktor for morbiditet, mortalitet, respons på behandling og toksicitet.

LÆS MERE

ER DU PATIENT ELLER PÅRØRENDE, OG VIL DU LÆSE MERE?

Kræft og ernæring

Kræftsygdom i sig selv samt behandling af sygdommen sætter kroppen på hårdt arbejde, hvilket betyder, at den har brug for mere næring end normalt.

LÆS MERE

Patienter og pårørende

På vores sider for patienter og pårørende finder du information, opskrifter og gode råd som kan være til hjælp og støtte.

LÆS MERE

Opskriftsside

Her kan du finde opskrifter og inspiration til, hvordan du kan bruge Nutricias produkter i din hverdag.

LÆS MERE

Nutridrink ernæringsdrikke

Nutridrink ernæringsdrikke kan hjælpe med at imødekomme næringsbehovet, når det er svært via almindelig kost.

LÆS MERE

Se vores film om forskning i medicinsk ernæring og kræft

NUTRICIA RESEARCH

Lær mere om hvordan Nutricia forsker i mulighederne for at forbedre resultatet for kræftpatienter, som venter på behandling, er under behandling eller kommer sig efter behandling.

Referencer

(1) Laviano A, et al. Nutrition Support and Clinical Outcome in Advanced Cancer Patients. Proc Nutr Soc 2018;77(4):388-393.

(2) Martin L, et al. Diagnostic Criteria for the Classification of Cancer-Associated Weight Loss, J Clin Oncol 2015;33(1):90-9

(3) Marin Caro MM, et al. Nutritional Intervention and Quality of Life in Adult Oncology Patients. Clin Nutr 2007;26(3):289-301

(4) Prado CM, et al. Sarcopenia and Cachexia in the Era of Obesity: Clinical and Nutritional Impact. Proc Nutr Soc 2016;75(2):188-98