Dette er en informationsside til sundhedsfagligt personale

Nutricia har et stærkt ønske om at øge kendskabet til medicinsk ernæring blandt sundhedspersonale. Vi holder hospitaler, plejehjem, hjemmepleje, studerende, apoteker og grossister opdateret om produktudvikling, forskning og studier samt vore kurser og faglige arrangementer. Bekræft venligst at du er sundhedsfagligt personale for at fortsætte. Hvis du er patient eller pårørende kan vi også hjælpe dig med at komme til vore sider målrettet dig. Hvis du ønsker at ændre dit valg i fremtiden, skal du slette dine cookies.

SMAGS-
FORANDRINGER OG
KRÆFTBEHANDLING

BEHANDLINGSRESULTATET BØR IKKE VÆRE EN SMAGSSAG

Prævalensen af smags- og lugtforandringer er høj blandt kræftpatienter, både før, under og op til et år efter behandling (1).

Op til 70% af kræftpatienter oplever smagsforandringer under behandling. Sensoriske forandringer kan have negativ indflydelse på ernæringsstatus og kan medføre større vægttab.

Bitter, kemisk, metallisk smag i munden og kvalme er almindelige bivirkninger efter kemo- og stråleterapi (2-4).

I et studie rapporterede 32% af patienter med bryst-, colorectal-, hoved/hals-, lunge- og mavekræft samt andre kræftformer at have metallisk smag i munden (5), mens et andet studie fandt at 16% af patienter med lungekræft oplevede metallisk smag (6).

Smagsforandringer kan bidrage til underernæring, som er en vigtig forudsigende faktor for morbiditet, mortalitet, respons på behandling og toksicitet ved kræft (7).

HVAD ER SMAGSFORANDRINGER?

Smag og lugt bidrager til den sensoriske oplevelse af mad (sammen med temperatur og tekstur) og er forbundet med nydelse af maden. Forandringer i smags- og lugtesans kan ændre fødevarepræferencerne og føre til signifikant mindre nydelse af måltider. Sensoriske forandringer blandt kræftpatienter er derfor forbundet med nedsat kostindtag og vægttab (8).
Smagsforandringer forværres ofte under behandling, med høj prævalens som spænder fra 16-70% under kemoterapi og 50-70% under stråleterapi (1). Smagsforandringer kan bidrage til underernæring, som er en vigtig forudsigende faktor for morbiditet, mortalitet, respons på behandling og toksicitet ved kræft (7).

For nogle patienter bliver smagen af mad mere intens, mens den i andre tilfælde bliver mindre intens eller forsvinder helt. Der kan opstå aversion imod specifikke fødevarer, og maden smager ikke, som den plejer. Nogle patienter udvikler også hypersensitivitet over for bestemte lugte og smage.
Selvom det i praksis ofte ikke italesættes af sundhedsfaglige og patienter, kan smagsforandringer være en stor byrde med signifikant indflydelse på livskvaliteten (2,9), og er rapporteret som en af de fem sværeste bivirkninger af kemoterapi (10).

PATIENTFOKUSERET UDVIKLINGSPROCES

I et sensorisk studie (11) har vi arbejdet med kræftpatienter med henblik på at imødekomme deres skiftende behov og smagsprofiler.
50 voksne kræftpatienter med forskellige kræftformer og i forskellige behandlinger gennemførte smagstests, hvor de besvarede spørgeskemaer om helhedsindtryk og sensoriske karakteristika af en række nyudviklede smagsvarianter af Nutridrink Compact Protein. Dette blev efterfulgt af et spørgeskema om patienternes sensoriske forandringer. De mest foretrukne smagsvarianter blev direkte udvalgt af kræftpatienterne og resulterede i lanceringen af tre skræddersyede smagsvarianter af Nutridrink Compact Protein. Disse tre smagsvarianter er valideret af kræftpatienter gennem sensorisk test.

Pga. smagsforandringer efter kemoterapi var der ikke længere noget, der smagte mig. Jeg holdt op med at være sulten og mistede lysten til at spise

1 til 2 dage efter kemoterapi begynder det, mad smager mere bittert, mindre intenst. Jeg har brug for flere krydderier for at gøre mad velsmagende

SKRÆDDERSYEDE LØSNINGER TIL KRÆFTPATIENTER

Nutricia har udviklet tre smagsvarianter af Nutridrink Compact Protein for at imødekomme de smagsforandringer, som kræftpatienter ofte oplever. Disse skræddersyede drikke tager højde for kræftpatienters øgede proteinbehov, volumenudfordringer og sensoriske forandringer, og kan derved hjælpe patienterne opretholde deres ernæringsstatus.

Hot Tropisk Ingefærsmag – indeholder varmende kompenenter fra chili, som aktiverer den trigeminale sans. Kan være et godt alternativ, hvis maden virker smagsløs – giver en varmende, krydret følelse med chili.

Cool Rød Frugtsmag – indeholder komponenter fra menthol, som giver den kølende effekt, der aktiverer den trigeminale sans. Kan være et godt alternativ, hvis patienten har en dårlig smag i munden – giver en mere frisk følelse med menthol.

Neutral – er neutral for smagsløgene og lugtesansen og er derfor et godt alternativ til patienter som oplever hypersensitivitet over for lugt, da den ikke tilfører yderligere stimuli – Også et godt alternativ for patienter med metallisk smag i munden.

Den sensoriske test med kræftpatienter viste at: <br> <strong> 68% af kræftpatienter </strong> kan lide Nutridrink Compact Protein Hot Tropisk Ingefærsmag <br> <strong> 70% af kræftpatienter </strong> kan lide Nutridrink Compact Protein Neutral <br> <strong> 84% af kræftpatienter </strong> kan lide Nutridrink Compact Protein Cool Rød Frugtsmag

Den sensoriske test med kræftpatienter viste at:
68% af kræftpatienter kan lide Nutridrink Compact Protein Hot Tropisk Ingefærsmag
70% af kræftpatienter kan lide Nutridrink Compact Protein Neutral
84% af kræftpatienter kan lide Nutridrink Compact Protein Cool Rød Frugtsmag

Resultater fra et dansk erfaringsprogram

I 2018-2019 blev et erfaringsprogram med de tre unikke varianter af Nutridrink Compact Protein gennemført med kræftpatienter i behandling på 3 kræftambulatorier og 1 rehabiliteringscenter i Danmark.

32 patienter deltog, hvoraf 25 gennemførte erfaringsprogrammet. 83% af patienterne havde tabt sig tre måneder forud for erfaringsprogrammet. Ved opstart og i løbet af programmet fik patienterne udleveret drikke med en målsætning om at indtage to drikke pr. dag. Programmet varede otte uger, hvorefter et spørgeskema blev udfyldt. Resultaterne viste bl.a. følgende:

  • 80% af patienterne var vægtstabile igennem erfaringsprogrammet.
  • Patienter som indtog mere end 1 Nutridrink Compact Protein pr. dag var i højere grad vægtstabile end de, der indtog 0-1 drikke pr. dag.
  • 71% af patienterne syntes, at smagen af mindst én af de smagstilpassede varianter var god eller meget god.
  • 76% af patienterne gennemførte den planlagte kræftbehandling i de otte uger.
  • Selv patienter med forudgående vægttab (83%) var i stand til at opretholde vægten, når de indtog 1 eller flere Nutridrink Compact Protein om dagen.

LÆS MERE

Vægttab og BMI hos kræftpatienter

Betydningen af vægttab og BMI for kræftpatienters overlevelse.

LÆS MERE

Præoperativ ernæringsterapi

Vigtigheden af præoperativ ernæringsterapi for postoperative fordele og minimering af stressmetabolisme.

LÆS MERE

Muskelmasse og kemotoksicitet

Betydningen af muskelmasse og -densitet for kemotoksicitet

LÆS MERE

Referencer

(1) Spotten LE, et al. Subjective an objective taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 2017;28(5):969–984

(2) Epstein JB & Barasch A. Taste disorders in cancer patients: pathogenesis, and approach to assessment and management. Oral Oncol 2010;46(2):77–81

(3) McGreevy J, et al. Characteristics of taste and smell alterations reported by patients after starting treatment for lung cancer. Support Care Cancer 2014;22(10): 2635–2644

(4) Turner L, et al. Review of the Complications Associated with Treatment of Oropharyngeal Cancer: A Guide to the Dental Practitioner. Quintessence 2013; 44(3):267–279

(5) Hutton JL, et al. Chemosensory dysfunction is a primary factor in the evolution of declining nutritional status and quality of life in patients with advanced cancer. J Pain Symptom Manage 2007;33(2):156–165.

(6) Sarhill N, et al. Evaluation of nutritional status in advanced metastatic cancer. Support Care Cancer 2003;11(10):652–659.

(7) Boltong A, et al. Experiences and consequences of altered taste, flavour and food hedonics during chemotherapy treatment. Support Care Cancer 2012;20(11):2765–2774.

(8) Brisbois TD, et al. Characterization of Chemosensory Alterations in Advanced Cancer Reveals Specific Chemosensory Phenotypes Impacting Dietary Intake and Quality of Life. Journal of Pain and Symptom Management 2011;41(4):673-683

(9) Bressan V, et al. The Life Experience of Nutrition Impact Symptoms During Treatment for Head and Neck Cancer Patients: A Systematic Review and Meta-Synthesis. Support Care Cancer2017;25(5):1699-1712

(10) Lindley C, et al. Perception of Chemotherapy Side Effects Cancer Versus Noncancer Patients. Cancer Pract 1999;7(2):59-66

(11) Data on file: Sensory study 2018