Dette er en informationsside til sundhedsfagligt personale

Nutricia har et stærkt ønske om at øge kendskabet til medicinsk ernæring blandt sundhedspersonale. Vi holder hospitaler, plejehjem, hjemmepleje, studerende, apoteker og grossister opdateret om produktudvikling, forskning og studier samt vore kurser og faglige arrangementer. Bekræft venligst at du er sundhedsfagligt personale for at fortsætte. Hvis du er patient eller pårørende kan vi også hjælpe dig med at komme til vore sider målrettet dig. Hvis du ønsker at ændre dit valg i fremtiden, skal du slette dine cookies.

Vægttab og overlevelse hos kræftpatienter

Vægttab og overlevelsesrate ved kræft

Vægttab er en uafhængig forudsigende faktor for kortere overlevelse. Ca. 10-20% af alle kræftrelaterede dødsfald er direkte forbundet med underernæring snarere end den underliggende kræftsygdom (1-3).

Forekomsten af underernæring blandt kræftpatienter kan variere fra 10% til mere end 80% afhængigt af typen af tumor (1,4,5). Selv ved kræftformer som brystkræft, som ikke direkte påvirker fordøjelsessystemet, lider 2 ud af 10 patienter af underernæring (1). Forskning viser, at vægttab hos kræftpatienter er associeret med kortere overlevelse. Martin L et al. 2015, et prospektivt internationalt observationsstudie med mere end 8.000 kræftpatienter, har fundet, at vægttab > 2,5% eller BMI < 25 er associeret med kortere overlevelse (3). Dette gør sig gældende for alle BMI-kategorier og studiets forfattere konkluderer, at vægtstabile patienter eller patienter med BMI > 25 har længst overlevelse (3).

Forskelle i median overlevelse

Tabellen viser tydeligt forskelle i median overlevelse, uafhængigt af kræftform, stadie og performance-status.

LÆS MERE

Præoperativ ernæringsterapi

Vigtigheden af præoperativ ernæringsterapi for postoperative fordele og minimering af stressmetabolisme.

LÆS MERE

Muskelmasse og kemotoksicitet

Betydningen af muskelmasse og -densitet for kemotoksicitet

LÆS MERE

Smagsforandringer og kræftbehandling

Smagsforandringer kan bidrage til underernæring, som er en vigtig forudsigende faktor for morbiditet, mortalitet, respons på behandling og toksicitet.

LÆS MERE

Referencer

1. Beaudart C et al. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle. 2016 Oct 22; 8(2): 238-244
2. Davis MP et al. Ann Palliat Med. 2019 Jan;8(1):86-101.
3. Laviano A et al. Proc Nutr Soc. 2018;77(4):388-393.
4. Laviano A, Meguid MM. Nutrition 1996;12:358-71
5. Martin L et al. J Clin Oncol. 2015 Jan 1;33(1):90-9
6. Hébuterne X et al. JPEN 2014;38:196–204.

Print Page