Dette er en informationsside til sundhedsfagligt personale

Nutricia har et stærkt ønske om at øge kendskabet til medicinsk ernæring blandt sundhedspersonale. Vi holder hospitaler, plejehjem, hjemmepleje, studerende, apoteker og grossister opdateret om produktudvikling, forskning og studier samt vore kurser og faglige arrangementer. Bekræft venligst at du er sundhedsfagligt personale for at fortsætte. Hvis du er patient eller pårørende kan vi også hjælpe dig med at komme til vore sider målrettet dig. Hvis du ønsker at ændre dit valg i fremtiden, skal du slette dine cookies.

Smagsforandringer hos kræftpatienter

Forekomst og konsekvenser af smagsforandringer

Op mod 70 % af kræftpatienter oplever smagsforandringer som en bivirkning af behandlingen. (1) Almindeligt rapporterede bivirkninger efter opstart af kemo/stråleterapi omfatter bitter og metallisk smag i munden, kvalme og mundtørhed. (2,3,4)

Smagsforandringer kan have en negativ effekt på ernæringsstatus og kan bidrage til øget vægttab. (5) Underernæring kan medvirke til øget dødelighed og dårligere respons på behandling, herunder behandlingsinduceret toksicitet ved kræft. (6)

Patientfokuseret udviklingsproces

For at undersøge kræftpatienters sensoriske forandringer nærmere, blev 50 voksne kræftpatienter med forskellige kræftformer og i forskellige behandlinger rekrutteret til et studie.(7) Patienterne blev rekrutteret af onkologer ved UMCG, et ledende kræftcenter i Holland. Vha. et omfattende spørgeskema blev patienternes sensoriske forandringer siden start af behandling kortlagt.

Sensorisk test

Patienterne gennemførte desuden en smagstest, hvor de vurderede helhedsindtryk og sensoriske karakteristika af flere produkter. Den sensoriske test resulterede i udviklingen af tre nye Nutridrink Compact Protein smagsvarianter.

  • Cool rød frugtsmag, som indeholder mentol, hvilket giver en kølende fornemmelse.
  • Hot tropisk ingefærsmag, som indeholder komponenter fra chili, hvilket giver en varmende fornemmelse.
  • Neutral, som er god i perioder med hypersensitivitet over for lugt, da den ikke medfører yderligere stimuli

Tre nye Nutridrink Compact Protein smagsvarianter

Nutricia lancerer nu 3 nye Nutridrink Compact Protein smagsvarianter, for at imødekomme de sensoriske forandringer, som kræftpatienter ofte oplever under behandlingen.

Læs mere om de 3 nye smagsvarianter og se produktdatabladet på vores produktside.

Referencer

1. Spotten, LE et al. Subjective and objective taste and smell changes in cancer. Annals of Oncology 2017; 28(5): 969–984.

2. Epstein JB & Barasch A. Taste disorders in cancer patients: pathogenesis, and approach to assessment and management. Oral Oncol 2010; 46(2): 77–81.

3. McGreevy J, Orrevall Y, Belqaid K et al. Characteristics of taste and smell alterations reported by patients after starting treatment for lung cancer. Support Care Cancer 2014; 22(10): 2635–2644.

4. Turner et al. Review of the complications associated with treatment of oropharyngeal cancer: A guide to the dental practitioner. Quintessence Int. 2013; 44(3): 267–279.

5. Brisbois et al. Characterizati on of Chemosensory Alterations in Advanced Cancer Reveals Specific Chemosensory Phenotypes Impacting Dietary Intake and Quality of Life. Journal of Pain and Symptom Management 2011; 41(4): 673-683.

6. Andreoli A, et al. New trends in nutritional status assessment of cancer patients. European Review for Medical and Pharmacological Sciences 2011;15:469-480.

7. De Haan JJ, et al. Impact of taste alterations during systemic anti-tumour therapy on the liking of oral nutritional supplements with adapted flavours. Annals of Oncology 2018; 29(suppl_8): viii603-viii640. 10.1093/annonc/mdy300