Aldersrelateret skrøbelighed

Skrøbelighed

Skrøbelighed er et geriatrisk syndrom karakteriseret ved svækkelse samt nedsat fysisk aktivitetsniveau og udholdenhed (5). Tilstanden er særligt udbredt blandt den ældre del af befolkningen. 10-15% af ældre over 65 år er skrøbelige (6). Hvis det ikke håndteres, kan skrøbelighed føre til forringet livskvalitet og plejeafhængighed (7).

Skrøbelighed kan skyldes forskellige årsager

Skrøbelighed kan være aldersbetinget eller opstå i perioden efter sygdom. Uanset årsagen er det vigtigt at imødekomme patientens ernæringsmæssige behov. Det kan somme tider være svært, hvis appetitten samtidigt er nedsat. Når behovet er større end appetitten, er det vigtigt at hjælpe patienten med at imødekomme næringsbehovet for at hjælpe med at genopbygge funktionsevne og styrke og forblive uafhængig i længere tid (1-4).

Skrøbelighed under akut sygdom eller rehabilitering

Skrøbelighed kan også opstå under akut sygdom eller rehabilitering efter f.eks. kræft, hoftebrud, slagtilfælde, hjertesvigt mv. (8-9). Disse sygdomme kan medføre vægttab/underernæring, da det enten pga. sygdommen selv eller pga. bivirkningerne af behandlingen, kan være svært at indtage tilstrækkelig næring (1). Underernæring kan lede til genindlæggelser pga. dårlig helbredsstatus, flere komplikationer og øget mortalitet, hvis det ikke håndteres (1,3).

Hjælp dine patienter med at nå deres ernæringsmål

Nutridrink 2.0 kcal

  • Fire gode smagsvarianter – fås også som startpakke med én af hver smagsvariant
  • Tynd konsistens
  • 2 flasker/dag dækker anbefalet dagligt indtraf af vitamin D for ældre (10)
  • Næringstæt for hurtigt at nå ernæringsmål
  • Højt proteinindhold fr at hjælpe patienter vedligeholde og genopbygge muskelmasse (11)

 

Læs mere om Nutridrink 2.0 kcal

Få smagen for livet tilbage

 

Nutridrink 2.0 kcal fås i fire gode smagsvarianter: Abrikos, chokolade-karamel, skovbær og mokka. Nutridrink 2.0 kcal findes også som startpakke med én af hver smagsvariant, så det er nemt at smage sig frem til sin favorit.

Smag og konsistens kan gøre en forskel, når det kommer til indtag af den ordinerede mængde ernæringsdrikke (12). Denne energi- og proteinrige ernæringsdrik gør det muligt for patienter hurtigere at imødekomme deres næringsbehov, selv hvis appetitten ikke er så stor (11,13).

Referencer

(1) Better care through better nutrition: value and effects of medical nutrition. MNI Evidence Dossier 2018.

(2) Neelemaat F, et al. Oral Nutritional Support in Malnourished Elderly Decreases Functional Limitations With No Extra Costs. Clin Nutr 2012;31:183-190

(3) Cawood AL, et al. Systematic Review and Meta-Analysis of the Effects of High Protein Oral Nutritional Supplements. Agening Res Rev 2012;11:278-296

(4) Gariballa S, et al. Dietary Supplementation and Quality of Life of Older Patients: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. J Am Geriatr Soc 2007;55(12):2030-2034

(5) Fried LP, et al. Frailty in older adults: Evidence for a Phenotype. J Gerontol Med Sci 2001;56A(3):146-156

(6) Collard RM, et al. Prevalence of frailty in community-dwelling older persons: A Systematic review. J Am Geriatric Soc 2012;60(8):1487-1492

(7) Costanzo L, et al. Predictive Capacity of Frailty Phenotype Toward Patterns of Disability Identified Using Latent Class Analysis. J Am Med Dir Assoc 2019;20(8):1026-1031

(8) Ritt M, et al. Gerontol Geriatr. 2016 Oct;49(7):567-572

(9) Makary MA, et al. Frailty as a predictor of surgical outcomes in older patients. J Am Coll Surg 2010;210(6):901-908

(10) Nordic Nutrition Recommendations, 2012

(11) Tieland M, et al. Protein Supplementation Improves Physical Performance in Frail Elderly People: A randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled trial. J Am Med Dir Assoc 2012;13(8):720-726

(12) National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Clinical guideline 32. London: NICE, 2016

(13) Joosten E & Vander Elst B. Does nutritional supplementation influence the voluntary dietary intake in an acute geriatric hospitalized population?. Aging 2001;13(5):391-394