At rejse når man har PKU

Med god planlægning behøver PKU ikke være en hindring for at rejse og opleve andre dele af verden. Her finder du information om hvad det kan være en god idé at tænke på før en rejse.

Proteinerstatning og mad på rejsen

Husk at bestille nok proteinerstatning i god tid før afrejsen. Det er ikke muligt at få en proteinerstatning på apoteker i udlandet med en dansk recept, og de der producerer din eller dit barns proteinerstatning, har heller ikke mulighed for at sende produkter.

Hvis I skal være væk i længere tid, kan det være en god idé at vælge en proteinerstatning i pulverform for at bagagen ikke skal blive for tung. Afprøv i så fald den nye proteinerstatning i god tid før rejsen, for at være sikker på at du/dit barn kan lide den.

Pak gerne så meget som muligt af proteinerstatningen i håndbagagen i tilfælde af at den indtjekkede bagage bliver væk eller er forsinket.

Maden på flyet

Specialkost i fly bestilles samtidig med at rejsen bestilles. Da proteinfattig kost er så ualmindelig, kan man ikke stole på at man får den mad man har behov for. Tag derfor en ordentlig madpakke med for en sikkerheds skyld.

Maden der hvor I skal bo

Det gør det meget nemmere hvis I bor et sted hvor der er eget køkken, så det er muligt at lave en del af maden selv. Man kan ikke regne med at finde proteinfattige produkter på feriestedet, så sørg for at have så meget med som muligt af lavproteinris, -pasta, -brød og lignende. Vakuumpakket brød og knækbrød kan være velegnet til at have med sig på ture. Dette kan kombineres med gode grøntsager, rodfrugter, frugt og bær som findes på stedet.

Skal I bo på et hotel med buffet-mad, kan det være en god idé at ringe på forhånd og høre hvilken slags mad buffeten plejer at omfatte. Noget af det kan måske sammensættes til en ret, og det går måske også an at bede kokken koge en portion lavproteinpasta hvis I selv medbringer det. Det skader ikke at spørge. Det kan også være en god idé, at have en termomadkasse og plastbeholdere med til at opbevare maden i når I skal på udflugt.

Godkendelser og lægeerklæring

For at medbringe flydende proteinerstatning gennem sikkerhedskontrollen som håndbagage, kræves der en lægeerklæring. Skal I rejse til udlandet, er det en god idé at medbringe en lægeattest på engelsk. Bed PKU-teamet om at udfærdige sådan en i god tid før afrejsen. Heri skal der stå hvilke specialprodukter der er nødvendige, som fx proteinerstatning, proteinfattige produkter og eventuelle tabletter, samt hvorfor dette er nødvendigt. Det kan ske at du skal vise papirerne frem i tolden. Tolderne kan nogle gange være skeptiske, andre ganger er det ikke engang nødvendigt at fremvise godkendelsen. Men husk at selvom det går uden problemer den ene gang, betyder det ikke at det går lige så smertefrit næste gang. Godkendelsen er altså helt nødvendig for at rejsen kan forløbe så glat som muligt.

Ekstra bagage

Det er ikke sikkert at du må tage ekstra bagage med uden at betale ekstra, heller ikke selvom du har en godkendelse der præciserer at produkterne i bagagen indgår i behandlingen af PKU. For at vide hvad du kan forvente, er det bedst at tage kontakt til det flyselskab du skal rejse med, og finde ud af hvilke regler der gælder for den flyrejse I skal med på.

Blodprøver

Det er muligt at få taget blodprøver i udlandet, men det er ikke sikkert at det er nødvendigt. Det afhænger af hvor længe I har tænkt jer at være væk, samt hvilken tilstand dit barn befinder sig i. Små børn er for eksempel mere følsomme end større børn. Medbring det sædvanlige blodprøveudstyr, tag prøver som sædvanlig, og send dem til PKU-laboratoriet hjemme i Danmark. PKU-teamet kan afgøre om det er nødvendig at I sender blodprøver hjem, og i påkommende tilfælde hvordan prøvesvarene skal gives.

Tjekliste før rejsen

  • Bestil helst et opholdssted med adgang til eget køkken.
  • Bestil proteinerstatning og proteinfattige produkter hjem i god tid før afrejse.
  • Pak så meget af proteinerstatningen og de proteinfattige produkter som muligt i håndbagagen. Fordel om muligt resten af produkterne i flere kufferter i tilfælde af at en af dem bliver væk på rejsen.
  • Husk EU-sygesikringskortet (det blå) hvis du skal besøge et EØS-land eller Schweiz. Dette kan bestilles på nettet.
  • Bed PKU-teamet om en lægeerklæring til tolden/sikkerhedskontrollen i god tid før afrejsen.
  • Spørg andre med PKU om de har erfaringer, råd og tips fra det sted I har tænkt jer at besøge.
  • Pak en termomadkasse til udflugter.
  • Lav en solid madpakke klar på afrejsedagen.
  • Medbring udstyr til blodprøvetagning hvis det er nødvendig med blodprøver undervejs.

 

Den danske PKU-forening har også nyttige rejseråd. Linket finder du her 

 

 

Oplysningerne på denne side bør ikke erstatte kontakt med sundhedsvæsenet eller rådgivning og lægeligt tilsyn af sundhedspersonale.
Din diætist og/eller læge vil rådgive dig om alle aspekter af håndtering af din stofskiftesygdom for dig og din familie.
Spørg derfor altid til råds hos din diætist og/eller læge, før du ændrer din kost.