Ketogen Diæt for Epilepsi

Læs om fordelene ved den ketogene diæt for epilepsi, og lær hvad det er, hvordan den virker, de forskellige varianter, og få tips til implementering.

Introduktion til ketogen diæt

Den ketogene diæt er en diætbehandling, der fokuserer på højt fedtindtag, lavt kulhydratforbrug og passende proteinniveauer. Diætbehandlingen er særligt gavnlig for personer med epilepsi, som ikke reagerer på konventionelle anti epileptiske præparater, da den kan hjælpe med at reducere anfaldshyppigheden. Det er vigtigt at den ketogene diæt kun følges under vejledning af en sundhedsprofessionel for at sikre dens sikkerhed.

Det primære mål med den ketogene diæt er at skifte kroppens energikilde fra glukose til fedt. Når kroppen nedbryder fedt for energi, producerer den ketoner.

Den ketogene diæt er en præcis og omhyggeligt beregnet medicinsk diæt, som kræver monitorering og opsyn af et erfarent keto-team, der som regel består af en neurolog, diætist og sygeplejerske. Denne diætterapi er særligt gavnlig for personer med epilepsi, som ikke reagerer på konventionelle antiepileptika eller oplever betydelige bivirkninger fra deres medicin.

Ved at skifte kroppens primære metabolisme fra kulhydrater til fedt som hovedenergikilde, fremkalder den ketogene diæt en tilstand af ketose. I ketose producerer kroppen ketoner, som menes at have anti-epileptiske egenskaber, der kan hjælpe med at kontrollere epileptiske anfald.

En diætbehandling, der længe har eksisteret

Den ketogene diæt blev oprindeligt sammensat med henblik på at imitere kroppens stofskifte under faste. Siden historisk tid er det blevet observeret, at faste kunne afhjælpe krampeanfald.

Til trods for at faste for en periode kan bidrage til at kontrollere anfald, er det ikke en holdbar løsning på sigt, idet kroppen imidlertid vil løbe tør for energilagre, hvilket vil medføre sult.

I 1921 foreslog den amerikanske læge, Dr. R.M. Wilder, at den tilstand af faste kunne opretholdes i en lang periode med en “ketogen diæt”, der energimæssigt set imiterer kroppens energiomsætning ved sult, og at dette kunne opnås ved at begrænse kulhydrat og give store mængder af fedt i diæten.

I modsætning til en person i hungersnød, der vil brænde kropsfedt til energi, vil en person på ketogen diæt forbrænde fedt fra deres kost, så de kan forblive i en fedt-forbrændende tilstand over en længere periode.

Ketogen diæt blev hyppigt benyttet til at behandle epilepsi i 20’erne og 30’erne. Efter at moderne antiepileptiske midler blev lanceret i 1930’erne blev den ketogene diæt ikke brugt ligeså ofte. Nedgangen i den ketogene diæt fortsatte indtil 1990’erne, da der igen offentligt og klinisk opstod interesse for at diætbehandlingen skulle genindføres.

Hvordan virker den ketogene diæt?

Den ketogene diæt udnytter fedt som en alternativ energikilde for kroppen, hvilket fører til produktion af ketonstoffer. Når koncentrationen af ketonstoffer i blodet når et vist niveau, hvilket er individuelt fra person til person, opnår kroppen en tilstand kaldet ketose; heraf navnet ketogen diæt.

Forståelse af mekanismen bag den ketogene diæt

Det ultimative mål med den ketogene diæt er at starte patienten på diæten, hvorefter der opnås anfaldsfrihed, reducere eller ophøre med anti epileptiske præpararter, og til sidst udtrappe af diæten efter omkring to år, mens man opretholder anfaldskontrol. Det er vigtigt at påpege, at alle beslutninger om at reducere eller ophøre med at tage anti epileptiske præparater, skal foretages af en læge.

Selvom dette ideelle scenarie ikke altid opnås, er der varierende grader af succes på diæten, herunder:

  • Mindsket hyppighed og sværhedsgrad af anfald
  • Nedsat afhængighed af medicin og deres bivirkninger
  • Forbedret årvågenhed
  • Øgede energiniveauer
  • Forbedret generelt velvære
  • Forbedret søvn

Forskellige varianter af den ketogene diæt

Der findes forskellige versioner af den ketogene diæt, der bruges til behandling af lægemiddelresistent epilepsi. Selvom de grundlæggende principper for de forskellige typer af ketogene diæter er ens, kan de specifikke krav variere fra patient til patient.

Faktorer som indtag af protein, fedt og kulhydrater, energibehov, spisepræferencer, aktivitetsniveau og diætforhold vil variere individuelt.

De forskellige varianter af den ketogene diæt er designet til at imødekomme individuelle behov. Den oprindelige variant af den ketogene diæt er kendt som “klassisk ketogen diæt.” Andre versioner er blevet udviklet for at give alternativer, herunder:

  • Modificeret ketogen diæt (Modificeret Atkins Diæt/MAD)
  • Mellemkædede triglycerider diæt (MCT)
  • Lav glykæmisk indeks diæt (LGIT)

Din læge og kliniske diætist vil arbejde tæt sammen med din familie for at vælge den variant, der er optimal for dig eller dit barn.

Hvad er ketose?

Ketose er den metaboliske tilstand, hvor kroppen primært benytter fedt fremfor glukose som energikilde. Dette metabolske skift resulterer i dannelsen af ketonstoffer, som sammen med de biokemiske ændringer i hjernen under ketose kan bidrage til en reduktion i anfaldsaktivitet.

Fællestræk for alle varianter af ketogen diæt

Tabellen herunder sammenligner hovedtrækkene i forskellige varianter af ketogen diæt. I Danmark er klassisk diæt og MAD de mest anvendte diæter.

  1. Begrænset indtag af kulhydrater

  2. Øget fedtindtag

  3. Alle måltider er nøje sammensat og beregnet

  4. Skal gennemføres under nøje medicinsk monitorering

Diæt Diætsammensætning Behov for udstyr
Klassisk ketogen diæt I henhold til ratio, som oftest 2:1 - 4:1 Vægt med 0,1 gram nøjagtighed
MCT-diæt Tilsvarende klassisk ketogen diæt, men 30-60% af fedtet byttes ud med MCT-fedt Vægt med 0,1 grams nøjagtighed
Modificeret Atkins diæt/MAD Mængden af kulhydrater begrænses til 10-30 gram pr.dag Vægt med 1 grams nøjagtighed
Lavglykemisk indeks diæt (LGIT) Kulhydratindtaget begrænses til 40-60 gram pr. dag og kulhydraterne skal have et glykemisk indeks <50 Vægt med 1 grams nøjagtighed

Ketogen ratio

En ketogen ratio beskriver forholdet mellem fedt i diæten i forhold til mængden af protein og kulhydrat tilsammen. Det er din læge eller kliniske diætist, der afgør hvilken ratio, som er bedst egnet til dig eller dit barn. Der findes derfor forskellige ketogene diæter med forskellige ratioer. En klassisk ketogen diæt har normalt en ratio på 4:1, men kan også have en ratio på 3:1 eller 2:1. For enkelte varianter af diæten benyttes udtrykket ratio ikke, men beregnes i stedet baseret på gram kulhydrater pr. dag, der begrænses til et niveau, som besluttes af din læge eller kliniske diætist.

Ofte stillede spørsmål om ketogen diæt

  • Behandlingen indebærer, at man under en begrænset eller længere periode spiser en nøje tilpasset og beregnet diæt, som er rig på fedt, indeholder tilstrækkeligt protein samt et minimum af kulhydrater. At starte en ketogen diæt vil kræve en større omlægning af madvaner- og rutiner, hvorfor det kræver støtte fra et tværfagligt specialistteam.

  • Det anbefales, at man afprøver diætbehandlingen over 3-6 måneder. Ved god effekt kan behandlingen foregå i flere år. For at kunne evaluere effekten af diæten er det optimalt, hvis der føres kalender over anfaldene fra før diætstart og undervejs i behandlingen. Derudover anbefales det at gennemføre en kostregistrering for at have et udgangspunkt til planlægning af diæten. Diætbehandlingen vurderes løbende af dit specialistteam og nødvendige justeringer af kosten kan foretages undervejs.

  • Ketoner er biprodukter af fedtforbrændingen og spiller en central rolle i den ketogene diæt.

  • Et tværfagligt specialistteam inden for ketogen diæt afgør om diætbehandling kan være noget for dig. Afhængigt af diættypen kan diætbehandlingen startes enten under indlæggelse på hospital eller ambulant både hos børn og voksne. I startfasen er man i tæt dialog med sit specialistteam, der løbende vil vurdere hvordan kroppen reagerer på diætbehandlingen bl.a. ved hjælp af hyppige blodprøver. Der kan forekomme symptomer som kvalme og øget træthed. Der vil desuden ydes støtte og hjælp til opskrifter samt tilberedning af diætmåltiderne.

    Efter start vil du være i tæt dialog med specialistteamet, og der vil blive fulgt op med kontroller efter 1, 3, 6 og 12 måneder. Blodprøver vil blive taget ved hver kontrol.

  • Både voksne og børn kan opnå en god effekt af diæten. Omkring 50% af de børn, der starter på ketogen diæt opnår en 50% reduktion af anfald. Andre positive effekter ved diæten kan være kortere og svagere anfald, forbedret søvnkvalitet, øget opmærksomhed og positiv effekt på de kognitive funktioner og livskvalitet. Der er forskellige mekanismer bag den anfaldsreducerende effekt, og der forskes fortsat i at forstå dem til fulde. Ketogen diæt kan også anvendes hos personer med GLUT1-mangel eller pyruvat dehydrogenasemangel, da kroppen ikke er i stand til at benytte kulhydrater som energikilde og i stedet kan få det meste af energien fra fedt

  • Ikke alle kan opnå den ønskede effekt af diæten. Den ansvarlige vil foretage en vurdering i samråd med forældre/patient omkring, hvorvidt diæten bør fortsættes.

Det er vigtigt at bemærke, at ketogen diæt måske ikke er hensigtsmæssig for alle personer med epilepsi, og derfor bør diæten drøftes med din individuelle sundhedsperson.

Ketogen diæt skal ikke påbegyndes på egen hånd. Et tværfagligt team med specialkompetencer inden for ketogen diæt vil afgøre hvilken variant af diæten, der er optimal. Hvis diæten har god effekt, kan behandlingen foregå i flere år.


Lauritz og Hans Ketogene Rejse

Hør her historien om Lauritz og hvordan den ketogene diæt gjorde en forskel for hans epilepsibehandling. Lauritz’ rejse er et inspirerende eksempel på, hvordan kostændringer kan have en positiv indvirkning på helbredet.

Tal med din læge om, hvorvidt ketogen diæt kan være en passende behandlingsmulighed for dig eller dit barn.

Se flere patienthistorier om ketogen diæt

KetoCal – En hjælp til den ketogene kost

KetoCal kan gøre administrationen af den ketogene diæt mere enkel for dig og dit barn. Specielt i opstartsperioden kan det være udfordrende med meget ny information samt nye måder at planlægge diæt og dagligdag på. Men også når den ketogene diæt bliver en rutine for dig, kan KetoCal være til hjælp hver dag.

KetoCal er fødevarer til særlige medicinske formål og skal anvendes i samråd med læge eller diætist. Overvej at tale med din læge om KetoCal, som kan gøre administrationen af den ketogene diæt mere enkel for dig og dit barn.

Udforsk KetoCal