At tage på lejrskole

Lejrskole og andre ture med overnatning kan være mere eller mindre nemme at kombinere med PKU. En vildmarkslejr med lange dagsmarcher og madlavning over åben ild, er for eksempel en betydelig større udfordring, end en lejr på et fast sted med køkken og en kok, der lang tid i forvejen kan forberedes på at lave PKU-mad.

Informer ledere og madansvarlige i god tid i forvejen om hvad PKU er, og hvad det indebærer rent praktisk. Det nemmeste er at blive enige om en okay menu for turen, gerne med hjælp fra den klinisk diætist, og give den til de madansvarlige. Så kan de bestille varer og forberede sig på forhånd. Tip dem gerne om grundbestanddele til måltider, som er enkle at lave i en proteinfattig variant, som for eksempel retter med kartofler, pandekager og taco. Fortæl også at I vil levere den mængde proteinfattige produkter og proteinerstatning, der vil være behov for i løbet af ugen. Sørg for at der findes rigeligt med proteinfattige produkter og gerne ekstra brød, for at mindske risikoen for at barnet bliver sulten. En tur med en masse aktivitet kan give større appetit end ellers.

Ud over morgenmad, frokost og middag

Find ud af hvilke andre situationer, ud over hovedmåltiderne, hvor der vil være noget at spise. Vil der være udflugter? Skal der være en eller anden form for fest? Fortæl gerne hvilken type snacks der fungerer, måske bestemmer de sig for at servere det samme til alle. De andre behøver jo ikke få at vide, at de får majschips og popkorn i stedet for kartoffelchips bare fordi proteinindholdet er lavere. Fortæl også hvilken slags is der er i orden, i tilfælde af at der skal serveres dessert. For eksempel sorbet uden æggehvide eller havreis.

Hvis der er en kiosk i nærheden af lejren, kan du undersøge hvilket udvalg der sælges der. Hvis der ikke er noget der egner sig til dit barn, kan du pakke barnets eget kiosklager til de gange, hvor de andre går hen og handler.

At tale om PKU

Man må selv bestemme hvor meget man vil fortælle de andre på turen. Proteinerstatninger og at der ligger noget andet mad på tallerkenen, skaber nok både nysgerrighed og spørgsmål. Det kan være en god idé at have forberedt to, tre sætninger, som man kan svare til dem der spørger. Måske har I allerede en god måde at forklare det på. PKU er jo noget meget usædvanligt, så hvis man synes det er sjovt at fortælle, er der helt sikkert mange som synes det er spændende at høre om hvordan hverdagen er, for en som har PKU.

Oplysningerne på denne side bør ikke erstatte kontakt med sundhedsvæsenet eller rådgivning og lægeligt tilsyn af sundhedspersonale.
Din diætist og/eller læge vil rådgive dig om alle aspekter af håndtering af din stofskiftesygdom for dig og din familie.
Spørg derfor altid til råds hos din diætist og/eller læge, før du ændrer din kost.