Ændringer i smags- og lugtesansen?

Kræftsygdom i sig selv, men også kemoterapi, strålebehandling eller ordineret medicin kan føre til, at maden smager anderledes, end den plejer. Kræftpatienter kan f.eks. opleve bitter og metallisk smag i munden, kvalme og mundtørhed. Nogle kræftpatienter føler, at de skal tilføje flere krydderier til maden, fordi den smager mindre intenst, mens andre bliver hypersensitive over for smag og lugt.

Her er nogle eksempler på, hvad kræftpatienter har oplevet under deres sygdom i relation til forandringer i smags- og lugtesans:


”Pga. smagsforandringer efter kemoterapi var der ikke længere noget, der smagte mig. Jeg holdt op med at være sulten og mistede lysten til at spise.”

”1 til 2 dage efter kemoterapien er begyndt, smager maden mere bittert, mindre intenst. Jeg har brug for flere krydderier for at gøre maden velsmagende.”

”Siden kemoterapi smager maden anderledes. Det, jeg plejede at kunne lide, er ikke længere velsmagende og omvendt. Hvordan forholder man sig til smagsforandringer?”

”Smagen i maden er væk. Ofte føler jeg madlede, når jeg spiser.”

Løsninger, hvis du oplever ændringer i smag og lugt

I samarbejde med kræftpatienter har Nutricia udviklet fem Nutridrink Compact Protein smagsvarianter for at imødekomme patienter, som oplever smagsforandringer, og som har svært ved at få dækket næringsbehovet via den almindelige kost. 

De fem smagsvarianter:

  • Cool kokossmag, som indeholder kølende mentol
  • Cool agurk-limesmag, som indeholder kølende mentol
  • Cool rød frugtsmag, som indeholder kølende mentol
  • Hot tropisk ingefærsmag, som indeholder varmende komponenter fra chili
  • Neutral, som har en mild og neutral smag med noter af vanille

Hvis du har kræft og oplever smagsforandringer, og hvis lægen eller diætisten har anbefalet medicinske ernæringsdrikke, kan det være en idé at prøve disse fem smagsvarianter.

Læs mere om Nutridrink Compact Protein

Praktiske tips

Hvis du har smagsforandringer, kan det hjælpe at drikke dem afkølet. Du kan også fryse dem til ispinde, til når du har ondt i munden.

Bed din sundhedsprofessionelle om at få en startpakke, som indeholder forskellige smagsvarianter, så du kan prøve at smage dem, før du får en grøn recept eller køber flere.

Læs mere om ernæringsdrikke