Ændringer i smags- og lugtesansen?

Kræftsygdom i sig selv, men også kemoterapi, strålebehandling eller ordineret medicin kan føre til, at maden smager anderledes, end den plejer. Kræftpatienter kan f.eks. opleve bitter og metallisk smag i munden, kvalme og mundtørhed. Nogle kræftpatienter føler, at de skal tilføje flere krydderier til maden, fordi den smager mindre intenst, mens andre bliver hypersensitive over for smag og lugt.

Her er nogle eksempler på, hvad kræftpatienter har oplevet under deres sygdom i relation til forandringer i smags- og lugtesans:


”Pga. smagsforandringer Efter kemoterapi var der ikke længere noget, der smagte mig. Jeg holdt op med at være sulten og mistede lysten til at spise”

”1 til 2 dage efter kemoterapi begynder, smager mad mere bittert, mindre intenst. Jeg har brug for  flere krydderier for at gøre mad velsmagende”

”Siden kemoterapi har min smag forandret sig. Det, jeg plejede at kunne lide, er ikke længere velsmagende og omvendt. Hvordan forholder man sig til smagsforandringer?”

”Smagen i maden er væk. Ofte føler jeg afsky, når jeg spiser”

Løsninger, hvis du oplever ændringer i smag og lugt

I samarbejde med kræftpatienter har Nutricia udviklet tre Nutridrink Compact Protein smagsvarianter for at imødekomme patienter, som oplever smagsforandringer, og som har svært ved at få dækket næringsbehovet via den almindelige kost. 

Disse er:

  • Cool rød frugtsmag, som indeholder kølende mentol
  • Hot tropisk ingefærsmag, som indeholder varmende komponenter fra chili.
  • Neutral, som har en mild og neutral smag
Læs mere om vår Nutridrink Compact Protein portefølje her

Hvis du har kræft og oplever smagsforandringer, og hvis lægen eller diætisten har anbefalet medicinske ernæringsdrikke, kan det være en idé at prøve disse tre smagsvarianter.