Når dit barn skal begynde i børnehaven

Det er med stor spænding når dit barn skal begynde i børnehaven, og som forældre til et barn med PKU har du sikkert mange spørgsmål. Hvordan skal det gå med måltiderne? Vil værdierne stige nu hvor jeg ikke kan holde øje? Hvem har ansvaret for at mit barn får sine proteinerstatninger? Det kan hjælpe at huske på at dette er gået fint for mange før jer.

Forberedelser

Før barnet begynder i børnehaven kan det være godt at vide, at de fleste børnehaver er særdeles vant til at have børn som spiser anderledes. Selvom det ikke er så almindeligt at kende til PKU fra tidligere, er de fleste vant til madallergier og cøliaki. Selvom PKU ikke giver akutte symptomer som visse allergier, er det vigtigt at personalet i børnehaven har fået information om hvad PKU er, og om vigtigheden af at følge diæten.

De forskellige børnehaver har forskellige tilbud inden for madservering. Nogle har måske fælles frokostservering, nogle serverer et varmt måltid om ugen, mens andre baserer sig på at barnet har sin egen mad med til alle måltider hver dag. Forhør dig hos din børnehave om hvad der er praksis der hvor dit barn skal starte.

Informer om at dit barn har PKU når I søger om børnehaveplads, og tag kontakt med børnehaven i god tid før barnet skal starte. Så får personalet tid til at forberede sig, og søge om ekstra personaleresurser hvis de har behov for det. Tilbyd at bruge tid på oplæring og information; et godt samarbejde er vigtigt.

For dig der er forælder til et barn med PKU, kan det være en god idé at forberede barnet på, at det skal tage sin proteinerstatning blandt andre jævnaldrende, i et nyt miljø, og uden at I er til stede.

Det kan være vanskeligt at føle at man mister kontrollen, men det kommer til at gå fint!

Kræv gode rutiner

I henhold til gældende lovgivning skal børnehavemiljøet være trygt; det gælder selvfølgelig også for et barn med PKU. Sørg for at de ansatte kender diæten så barnet får den rigtige mængde phenylalanin, proteinerstatning og tilstrækkeligt med proteinfattig mad til alle måltider. Alle voksne omkring barnet skal vide hvad PKU er, og hvad barnet må og ikke må spise.

Kommunikationen med børnehaven er vigtig, så du som forælder ved hvad dit barn har spist af mad og proteinerstatning i løbet af dagen. Find den kommunikationsmåde som fungerer bedst for dig/jer. Det kan føles vanskeligt for alle involverede i begyndelsen, men giv det lidt tid, efterhånden kommer det til at gå fint.

Kundskab og kommunikation

Børnehavens personale nærmest barnet har behov for information om hvad PKU er, og hvad barnet kan spise i børnehaven. Uanset hvordan madserveringen er i din børnehave, er det vigtigt at børnehaven altid har et lager af proteinfattige madvarer som pasta, ris, mælk, kiks osv. så de har noget at tilbyde ved behov.

Med jævne mellemrum arrangeres der særlige dage i børnehaven som fastelavn, Halloween, Luciaoptog eller julehygge. Så serveres der tit noget ekstra godt. Det er utrolig vigtigt at der også bliver taget højde for børn med PKU ved den slags lejligheder, så de også føler at de får noget ekstra godt at spise ligesom de andre børn.

Der er mere nyttig information på PKU Foreningens hjemmeside. Læs mere her 

 

Oplysningerne på denne side bør ikke erstatte kontakt med sundhedsvæsenet eller rådgivning og lægeligt tilsyn af sundhedspersonale.
Din diætist og/eller læge vil rådgive dig om alle aspekter af håndtering af din stofskiftesygdom for dig og din familie.
Spørg derfor altid til råds hos din diætist og/eller læge, før du ændrer din kost.