MAPLE SYRUP URINE DISEASE (MSUD)

MSUD skyldes, at kroppen helt eller delvist mangler et enzym, der nedbryder aminosyrerne leucin, isoleucin og valin. Her kan du læse mere om, hvorfor MSUD opstår, og hvem der får sygdommen

Fakta om MSUD

 • MSUD står for Maple Syrup Urine Disease.
  MSUD er en arvelig medfødt metabolisk sygdom som påvirker hvordan kroppen nedbryder protein. Kroppen har behov for protein til rigtig mange kemiske processer. Protein nedbrydes til aminosyrer, og der findes 20 forskellige. Enkelte af aminosyrerne kan kroppen selv danne, mens vi skal have andre tilført via kosten. Vi kan ikke leve uden aminosyrer.
  Når aminosyrerne er færdige med deres ”job” i kroppen, bliver de enten genbrugt på ny eller anvendt til energiproduktion i kroppen.

  Et protein er sammensat af forskellige aminosyrer, som perler på en snor. Proteinerne varierer i antallet af aminosyrer de indeholder, og også i rækkefølgen.
  Ved MSUD mangler kroppen et enzym som hedder forgrenet alfa-keto-syre-dehydrogenase. Dette medfører at kroppen ikke kan nedbryde aminosyrerne leucin, isoleucin og valin.

  MSUD er en af de sygdomme der indgår i screeningen af nyfødte. Det vil sige at den afdækkes ved den blodprøve der tages i hælen på nyfødte ca. 48 timer efter fødslen. Det er for at komme hurtigt i gang med behandling. Blodprøven kan afdække høje niveauer af leucin i blodet. I Danmark er der 12 kendte tilfælde med MSUD, heraf 9 nulevende.

  MSUD er en arvelig tilstand. Der er intet du kunne have gjort for at forhindre at barnet fik sygdommen.

  Alle med MSUD får livslang opfølgning fra læge og klinisk ernæringsfysiolog.

   

 • Ophobning af leucin, isolecin og valin kan føre til skader på hjernen og forsinket udvikling

 • Nogle børn med MSUD bliver syge allerede de første dage efter fødslen, før nyfødtscreeningen.
  Symptomer:
  • nedsat appetit
  • opkast
  • væskemangel (dehydrering)
  • muskelslaphed (hypotoni)
  • sover meget
  • kramper
  • hurtig vejrtrækning
  • urin med sødlig lugt (lugter som ahornsirup)

  Tidlig behandling forebygger hjerneskade og indlæringsvanskeligheder.

   

 • En proteinbegrænset kost med en tilpasset mængde leucin
  Tilskud af proteinerstatning
  Tilskud af aminosyrer

 • En metabolisk krise kan opstå ved for høje niveauer af leucin i kroppen. Den kan forårsages af en infektion eller virus hos barnet som fører til feber, opkastning og diarré.
  Det er meget vigtigt at undgå en metabolisk krise.
  Start øjeblikkeligt akutregimet (proteinerstatning og glukosepolymer). Dette får du detaljeret information om fra din læge.
  Stop indtagelsen af mad. Fortsæt med tilskud af isoleucin og valin.
  Kontakt sundhedspersonalet (evt. ny blodprøve)

   

 • Kan jeg amme mit barn hvis det har MSUD?

  Får man et barn med MSUD eller en anden medfødt metabolisk sygdom som gør at mængden af naturligt protein skal begrænses, er der mange som spekulerer på om det er sikkert at amme. Ja, du kan som regel amme dit barn. Dette vil din diætist kunne fortælle dig mere om. Spædbørn får en specifik mængde proteinerstatning
  og modermælkserstatning.

  Rækkefølgen af måltidet:

  1. Beregnet mængde proteinerstatning
  2. Beregnet mængde modermælkserstatning
  3. Ved sult evt. mere proteinerstatning eller vand

  Mængden af protein som barnet får, følges regelmæssig af din diætist.

 • MSUD er en arvelig, medfødt stofskiftesygdom som skyldes en genfejl. Der er intet du kunne have gjort for at forhindre at barnet fik MSUD.

  Gener optræder i par, og det er kun hvis begge generne i et par har denne genfejl, at MSUD opstår. Dette kaldes for en autosomal recessiv arv og indebærer at både mor og far skal være bærere af det sygdomsfremkaldende gen. Barnet skal arve mutationen fra både mor og far. Forældrene ved som oftest ikke selv at de er bærere, før de får et barn med MSUD.

   

 • Protein findes i næsten alle fødevarer; æg, kød, fisk, pasta, ris, mel, soja, tufo og mælk. Derfor skal de, der har MSUD, spise en kost med lavt proteinindhold og undgå disse fødevarer. Din diætist vil forklare mere og beregne præcis, hvor meget protein du skal have.

 •  

  En proteinerstatning er en blanding af alle aminosyrer undtagen den, der er skadelig for dig. Aminosyrer er byggesten i alle proteiner og livsvigtige for kroppen. Nogle kan kroppen lave sig selv, mens andre skal vi få tilført gennem kosten. Da du ikke tolerer så meget naturligt protein, har kroppen brug for at få tilført aminosyrer via andre kilder. Proteinerstatningen bidrager til dette. Vi kan ikke leve uden protein.

  Hvis du har MSUD, er det for høje niveauer af aminosyrerne leucin, isoleucin og valin, der er skadelige for dig. Derfor er proteinerstatningen sammensat af alle aminosyrer undtagen disse.

  Mængden af ​​naturligt protein, hver person tolererer, varierer. Din kliniske diætist beregner dette individuelt for hver patient, så du ved, hvor meget naturligt protein du kan spise om dagen. Du vil også få at vide, hvor meget proteinerstatning du skal bruge.

  Den samlede mængde af aminosyrer i proteinerstatningen er angivet som proteinækvivalenter (PE). Det betyder, at den samlede mængde aminosyrer omdannes til gram protein. En portion af proteinerstatningen kan f.eks. indeholder 10 eller 20 gram proteinækvivalenter. Proteinerstatningerne for MSUD er tilgængelige i forskellige former:

  •     Pulver der blandes i grød, shot eller drink.
  •     Drikkeklare proteinerstatninger.

  Proteinerstatningerne kan have forskellige egenskaber. Forskelligt kalorieindhold, vitaminindhold og pakkestørrelse. De fås i forskellige varianter til børn tilpasset forskellige aldre og til voksne.

  Indholdet af proteinerstatninger varierer:

  Kalorier: Proteinerstatninger er tilgængelige med varierende mængder af kalorier, tal med din kliniske diætist, så du kan finde en, der fungerer bedst for dig.

  Volumen: Mange proteinerstatninger kan bestå af varierende mængder vand, så du kan få en mindre volumen og mere koncentreret drik, eller en mere fortyndet væske med en større volumen, afhængigt af din smagspræference. Din kliniske diætist eller læge vil give dig tips og råd.

  Smag: Tal med din kliniske diætist om, hvordan du kan tilsætte smag til proteinerstatning

Det er på ingen måde tanken med oplysningerne på denne side at de kan erstatte omsorg, råd og medicinsk tilsyn fra sundhedspersoner. Din kliniske diætist og/eller læge vil give dig råd om alle aspekter knyttet til din og din families håndtering af din metaboliske sygdom. Rådfør dig altid med sundhedspersoner før du foretager ændringer i din kostbehandling.