Måltidsrutiner

Når ADHD-medicin nedsætter dit barns appetit, kan det være en god idé at have nogle gode rammer og måltidsrutiner for at støtte madindtaget.

Vi ønsker alle, at vores børn vokser og udvikler sig. Det kan være ekstra udfordrende, hvis dit barn har nedsat appetit. Der er flere måder at støtte dit barns madindtag på – en af dem er gode måltidsrutiner.

Her er et par gode råd, som måske kan være en hjælp til måltidsrutinen.

Faste måltider, som barnet er forberedt på

Som en hjælp til måltidsrutinen kan du downloade, printe og hænge MÅLTIDSURET på køleskabet. Gør uret til dit barns – eller måske hele familiens – personlige ur. Skriv, tegn eller sæt klistermærker på uret for at gøre det sjovt og engagerende for dit barn og ikke mindst for, at dit barn aktivt kan tage del i beslutningerne. Brug uret til at forberede barnet på det næste måltid.

 

Download måltidsuret

Spis morgenmad inden medicinen tages

Hvis dit barn oplever nedsat appetit på grund af medicinen, er det en god idé at servere morgenmad, inden medicinen tages.

Det er også en god idé at inkludere sikre favoritter, inddele morgenmåltidet i mindre portioner og evt. supplere med energitætte drikke eller et ernæringstilskud så som Fortini.

Du kan prøve at skabe hyggelige rammer ved at sidde sammen med barnet under hele måltidet, spise på værelset eller lade barnet lytte til en bog, musik eller se TV under måltidet.

Inddrag skolen i måltidsrutinen

Når I er hjemme, kan du hjælpe og støtte dit barn med mad og drikke. Men når dit barn er i skole eller fx hos bedsteforældre, er det en anden sag.

Lav evt. en skole-madplan og prøv at finde løsninger sammen, som både du og dit barn er trygge ved: næringsrigt, men også nemt at spise eller drikke i skoletiden. Klargør let tilgængelige energitætte snacks i små portioner, medbring barnets sikre favoritter og supplér evt. med ernæringstilskud som Fortini*.

Download skole-madplan

Udnyt at appetitten tit vender tilbage om aftenen

Nogle børn kan helt undvære eller nøjes med meget lidt mad hele dagen, men når medicinens virkning aftager om aftenen, kan de føle et enormt behov for mad og søde sager. Et sent aftensmåltid eller aften-snacks med mange kalorier kan hjælpe med at kompensere og bedre dække dit barns ernæringsmæssige behov. Tænk i energitætte mad- og drikkevarer. Servér fx dressinger og andet energitæt tilbehør til aftensmaden, og tilbyd evt. en Fortini*. Forsøg også at have en positiv stemning omkring alle måltider.

Stresset omkring måltiderne?

Hvis du bekymrer dig eller føler dig stresset omkring dit barns madindtag, er du ikke alene. Med nedsat appetit som en af de mest almindelige bivirkninger af ADHD-medicin er der mange forældre, som deler dine bekymringer. Spørg den lokale ADHD-forening om de tilbyder kurser i, hvordan man håndterer denne stress eller undersøg, om din kommune tilbyder nogen form for støtte.

Kontakt lægen hvis du er bekymret for dit barns næringsindtag.

*Fortini ernæringstilskud er fødevarer til særlige medicinske formål til ernæringsmæssig håndtering af sygdomsrelateret underernæring og kan anbefales af din læge, diætist eller apotekspersonale som supplement, når det daglige kostindtag er utilstrækkeligt