Mælkeallergi eller laktoseintolerance?

Forskellen på mælkeallergi og laktoseintolerance

Der hersker megen uvidenhed om forskellen mellem laktoseintolerance og mælkeallergi, og der forekommer misforståelser selv inden for sundhedsvæsenet. Vær altid kritisk, hvis dit barn får diagnosen laktoseintolerance.

Når et barn reagerer på mælkeprodukter, er det næsten altid mælkeallergi, der er årsagen. Laktoseintolerance forekommer meget sjældent hos spædbørn og børn i børnehavealderen – dels fordi laktoseintolerance ikke er særligt almindeligt i den danske befolkning, og dels fordi symptomerne på laktoseintolerance meget sjældent viser sig inden skolealderen. Dette gælder også i de tilfælde, hvor barnets forældre har laktoseintolerance. Det er derfor vigtigt at skelne mellem mælkeallergi og laktoseintolerance. En laktosefri kost indeholder mælkeprotein og kan være skadelig for det mælkeallergiske barn.

Mælkeallergi – netop en allergi

Mælkeallergi skyldes, at kroppens immunforsvar reagerer imod proteiner i mælken. Symptomerne kan i værste fald blive meget alvorlige, som f.eks. at barnet får svært ved at trække vejret. For at undgå en allergisk reaktion må barnet ikke spise mad, der indeholder komælk. Det er ligeledes vigtigt at undgå andre former for animalsk mælk, da proteinstrukturerne ligner den, man finder i komælk.

Laktoseintolerance – problemer med at nedbryde mælkesukker

Laktoseintolerance skyldes, at tarmens evne til at nedbryde mælkesukker, også kaldet laktose, er nedsat. Den nedsatte evne til at nedbryde laktose skyldes mangel på et enzym, der kaldes laktase, og kan forårsage mavesmerter, luftdannelse eller diarré – symptomer, som også forekommer i forbindelse med mælkeallergi. En vigtig forskel er, at symptomerne ved laktoseintolerance altid begrænser sig til maven og aldrig bliver farlige for barnet.

Til forskel fra børn med mælkeallergi kan børn med laktoseintolerance ofte tåle en mindre mængde mælk eller mælkeprodukter, der indeholder mindre laktose, som f.eks. yoghurt og ost. Laktosefrie mælkeprodukter indeholder lige så meget mælkeprotein som almindelige mælkeprodukter og må derfor ikke gives til mælkeallergiske børn.

Symptomer på mælkeallergi

Symptomerne på mælkeallergi kan vise sig på forskellig vis, hvorfor det er vigtigt at kende de forskjellige symptomer.

Læs mere

Informationssiden er udviklet af Nutricia A/S for at give information og viden om mælkeallergi. Tag altid kontakt med sundhedsvæsenet, hvis du har mistanke om, at dit barn har mælkeallergi.