Vægttab og kræft

Vægttab er en af de mest almindelige bivirkninger hos kræftpatienter. Under et kræftforløb er det vigtigere end nogensinde at spise tilstrækkeligt og godt for at bevare din vægt. Enhver ændring i din vægt, siden du først blev diagnosticeret, kan påvirke din behandlingsdosis eller endda forsinke din behandling.

 • At tabe sig i vægt kan opleves som en positiv ting, især hvis du altid har kæmpet med vægten. Det er dog vigtigt, at du ved, at utilsigtet vægttab, eller det at veje mindre end hvad der er sundt for din højde (lav body mass index eller BMI), kan påvirke din behandling og din rehabilitering. Dette gælder ligeledes for personer, der er eller har været overvægtige. 

  Kropsvægt er et mål for, hvor tung du er. Vores kroppe er opbygget af forskellige mængder af fedt, knogler, muskler og vand; dette kaldes for kropssammensætning. 

  Et vægttab kan betyde tab af fedt, men det kan også betyde tab af muskelmasse; dette er ofte tilfældet hos patienter med kræft. Muskler gør dig i stand til at bevæge dig. At tabe muskelmasse kan påvirke, hvor stærk du føler dig, og hvad du fysisk er i stand til at udføre i din hverdag, såsom at stige ud af sengen, tage en gåtur eller at stå op mens du laver mad. 

  Når man ikke kan, eller det ikke er muligt at spise tilstrækkeligt protein, vil kroppen nedbryde muskelvæv for at få frigjort byggeklodser af protein (aminosyrer) til dannelse af celler, som er nødvendige i andre processer i kroppen, såsom at hele og bekæmpe infektion. Dette kan intensivere muskeltabet.

  Inflammation er en af de måder, hvorpå din krop bekæmper infektion og sygdom. Inflammation sker, når immunsystemet opdager noget skadeligt i kroppen, såsom bakterier eller skadede celler. Inflammation kan påvirke den måde, din krop håndterer næringsstoffer på. Dette respons kan ligeledes få dig til at føle træthed og appetitløshed samt opleve vægttab og tab af muskelmasse.

  At bevare vægten kan hjælpe din krop til bedre at tolerere din behandling

  Dette skyldes, at den optimale dosis af din kemoterapi er specifikt udregnet på baggrund af din vægt og højde. Enhver forandring af din vægt, herunder tab af muskelmasse, kan påvirke din behandlingsdosis eller forsinke din behandling. Ved at bevare et godt næringsindtag kan du hjælpe med at reducere risikoen for at tabe yderligere styrkende muskelmasse i fremtiden. Dette kan hjælpe med at sikre, at din krop bedre kan tolerere behandlingen.

 • Kræft og kræftbehandling (fx kemoterapi, strålebehandling eller kirurgi) kan påvirke din appetit, og hvor god din krop er til at optage og bruge de næringsstoffer, der indtages via maden.
  Du har måske ikke lyst til at spise eller drikke på grund af nedsat appetit eller på grund af mundsår, tør mund, forstoppelse, diarré, kvalme, opkast, smagsforandringer eller smerter.
  Det er ikke ualmindeligt at tabe sig, uden at det er hensigten (utilsigtet vægttab), når man har kræft. Vægttab er ofte det, der advarer én om, at der er noget galt og får én til at gå til læge med efterfølgende undersøgelser og diagnosticering af kræft.

 • Tal med din sundhedsprofessionelle om ethvert problem, du måtte have i forbindelse med at spise og drikke, eller hvis du oplever vægttab. Nogle af de symptomer, der kan forstyrre dit mad- og væskeindtag, kan håndteres med medicin eller en grundig kostændring eller en kombination heraf. Husk på, at nogle dage, som de dage hvor du er virkelig træt eller i ugerne efter kemoterapi, kan være værre end andre. Tjek siden Her for information, der kan hjælpe ved smagsforandringer, kvalme og andre problemer, som står i vejen for at spise og drikke tilstrækkeligt. 

  Eftersom din kræftbehandling kan påvirke din evne til at spise og drikke, kan din sundhedsprofessionelle hjælpe dig med at forudse og forberede dig på, hvordan du håndterer symptomer eller dårlige dage samt rådgive dig om, hvor lang tid denne periode kan forventes at vare ved. Mange kræftbehandlinger er lange og komplekse, og derfor er det ikke ualmindeligt at blive henvist til en diætist, som kan udarbejde en individuel ernæringsplan sammen med dig. Dette kan hjælpe dig med at håndtere symptomer og problemer, når de opstår – specielt dem du finder mest generende.

 • Fysisk aktivitet eller det at holde sig aktiv er vigtigt og går hånd i hånd med god ernæring. Dette gør sig især gældende for at støtte muskelsundhed og hjælpe dig med at bevare dine sædvanlige aktiviteter. 

  At holde sig aktiv kan indebære at lave så mange af dine sædvanlige daglige aktiviteter, som du føler, at du kan klare, hvilket er meget varierende fra person til person. For nogle kan det være at have energien til at tage et brusebad, tilberede et måltid eller en snack, ordne småting i huset eller at gå en tur. For andre kan det måske være en cykeltur eller at svømme. Det drejer sig alt sammen om, hvad du selv kan klare. At være aktiv kan gøre dig positivt stemt, og derfor er det en god idé at prøve på at være aktiv på de fleste af dine gode dage.  

  Du kan måske få tilbudt specifik rådgivning om træning og aktiviteter for at bevare eller opbygge muskler eller muskelstyrke. Sundhedsprofessionelle/fysioterapeuter kan være til rådighed for at tilbyde specifik rådgivning. 

  Hvis du overvejer at påbegynde nye former for træning eller fysisk aktivitet, som du normalt ikke ville kaste dig ud i, kan det være en god idé at kontakte din sundhedsprofessionelle herom, før du påbegynder aktiviteten.

Historien om Jonathan

Det der ofte er med kræftbehandling er, at du tænker “vægttab, jeg var også en smule overvægtig. Jeg har tabt mig” men sådan virker det bare ikke. Du taber muskelmasse.

Nutridrink Compact Protein

Nutridrink Compact Protein kan anvendes som supplerende ernæring, hvis du har udfordringer med at få tilstrækkeligt energi og protein fra den almindelige kost.

Læs mere