Mælkeallergi er almindeligt

Mælkeallergi kaldes også for mælkeproteinallergi, komælksproteinallergi eller komælksallergi. Forskellige navne, som alle betyder det samme.

Mælkeallergi er den mest almindelige fødevareallergi blandt babyer og småbørn: 2-5% af alle børn udvikler mælkeallergi, og næsten alle bliver syge/får symptomer i løbet af det første leveår. Ofte giver allergien sig til kende i forbindelse med, at barnet begynder at få grød eller modermælkserstatning, der indeholder komælk.

Prognosen for mælkeallergi er god. De fleste børn med denne allergi kommer sig allerede før skolealderen. Hvis dit barn for nylig har fået stillet diagnosen mælkeallergi, kan det forståeligt nok føles uoverskueligt. Livet er noget, der sker her og nu, og hverdagens problemer skal håndteres – også selvom de formodes at forsvinde i fremtiden. Derfor har vi på denne hjemmeside samlet information om og tips til, hvordan du kan gøre livet med mælkeallergi så nemt som muligt.

Børn med mælkeallergi

Mælkeallergi skyldes, at kroppen mistolker proteinet i mælk som noget farligt. Det fører til, at immunforsvaret starter en allergisk reaktion, som kan vise sig på forskellige måder. Nogle reaktioner kommer omgående, når barnet spiser mad, der indeholder mælk. Eksempler på umiddelbare reaktioner er opblussende røde udslæt på huden eller pludselige opkastninger. Andre reaktioner kommer langt senere, i nogle tilfælde flere dage senere. Eksempler på langsomme reaktioner er forstoppelse og hæmmet vækst.

Symptomerne på mælkeallergi kan variere meget fra barn til barn, og de fleste symptomer, der opstår i forbindelse med mælkeallergi, kan også forekomme i forbindelse med andre sygdomme og tilstande. Det gør, at det kan være svært at forbinde barnets symptomer med mælk og forstå, at det handler om mælkeallergi.

Mælkeallergi og amning

Spædbørn, der bliver ammet, reagerer sjældent på de små rester af mælkeprotein, som kan forekomme i modermælken efter, at moderen har spist mælkeprodukter.

Hvis et barn, der udelukkende bliver ammet, alligevel får symptomer på mælkeallergi, anbefales moderen dog at fortsætte med at amme for at nyde gavn af amningens mange fordele. Her er det imidlertid vigtigt, at moderen selv undgår mælkeprodukter i sin kost. Inden man ændrer sin egen eller barnets kost, skal man altid rådføre sig med barnets læge/børnelæge.

Opdag symptomerne

Symptomer ved mælkeallergi og mælkeproteinallergi kan vise sig på mange forskellige måder. Derfor er det vigtigt at kende symptomerne.

Læs mere

Informationssiden er udviklet af Nutricia A/S for at give information og viden om mælkeallergi. Tag altid kontakt med sundhedsvæsenet, hvis du har mistanke om, at dit barn har mælkeallergi.