Hvorfor sondemad?

Sondemad kan anbefales til mange forskellige mennesker med forskellige sygdomme og omstændigheder.

Sondemad kan hjælpe – og kan ofte være livsvigtig – for personer der har:

  • Problemer med munden, spiserøret eller maven
  • Problemer med at synke maden, hvilket giver risiko for kvælning eller fejlsynkning (hvis maden ikke kun passerer ned i spiserøret og maven, men også ned i lungerne)
  • Vanskeligheder med at indtage tilstrækkelige mængder mad gennem munden til at imødekomme deres daglige næringsbehov.

Mennesker, der får anbefalet sondemad, kan have forskellige sygdomsmæssige udfordringer, men alle har én ting til fælles –  de kan ikke spise nok til at få den mængde næring, kroppen har brug for.

God ernæring er vigtig for at holde vægten, og i nogle tilfælde for at komme sig efter sygdom og bevare evnen til at klare sig selv. God ernæring kan også påvirke respons på behandling positivt. Hvis din krop ikke får tilstrækkelig ernæring over en periode, kan du ende med at blive det, sundhedsprofessionelle kalder ‘underernæret’. Det kan ske, hvis du ikke kan synke eller ikke tolererer madindtagelsen gennem munden, eller hvis din krop ikke effektivt kan anvende eller optage det, du spiser og drikker.

Din sundhedsfaglige kontaktperson kan muligvis vurdere, at du er i større risiko for underernæring end andre, hvis du:

  • er syg
  • skal opereres
  • er ved at komme dig efter sygdom eller operation

Sondemad er blevet anbefalet for at hjælpe dig eller dine nærmeste med at få alle de nødvendige næringsstoffer. Selvom det kan virke overvældende i begyndelsen, kan sondemad forbedre livskvaliteten sammenlignet med en hverdag uden tilstrækkelig næring.

Hvad er Sondemad?

Sondemad, også kaldet sondeernæring, er en måde at give kroppen den næring, den har brug for. Sondemad er flydende næring, som tilføres kroppen gennem en sonde.

Hvad er sondemad?